ΚΟΣΜΟΣ

Για εκφοβισμό Αμερικανών διπλωματών κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία

Για εκφοβισμό Αμερικανών διπλωματών κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία
Τζον Κέρι (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Evan Vucci/Pool

Για εκφοβισμό του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία κατηγορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Μόσχα και μάλιστα το θέμα έφθασε σε ανώτατο επίπεδο με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να ενημερώνει σχετικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχαν στα τέλη Μαρτίου.

Παρά τις καταγγελίες Κέρι, ο εκφοβισμός των αμερικανών διπλωματών συνεχίζεται, γι’ αυτό και το θέμα τέθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τριντό, η οποία σημείωσε πως «βλέπουμε μία αύξηση και την παίρνουμε στα σοβαρά».

Η Τριντό έκανε λόγο για εκφοβισμό των Αμερικανών διπλωματών τόσο από ρώσους πράκτορες ασφαλείας, όσο και από την Τροχαία τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Στα περιστατικά εκφοβισμού των διπλωματών αναφερόταν δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post τη Δευτέρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε κάποιες περιπτώσεις Ρώσοι πράκτορες εισέβαλαν ακόμη και στα σπίτια των εργαζομένων στις πρεσβείες, ωστόσο η Τριντό δεν θέλησε να τα σχολιάσει, όμως σημείωσε πως και άλλες δυτικές πρεσβείες έχουν περιγράψει παρόμοια συμπεριφορά προς τους διπλωμάτες τους στη Μόσχα.

Στον αντίποδα η Μόσχα, κατηγόρησε τη Ουάσινγκτον πως και εκείνη συμμετέχει σε προβληματικές συμπεριφορές. Την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος του ρώσικου ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε πως η Μόσχα «νιώθει αυξημένη πίεση στην πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, το προσωπικό των προξενικών αποστολών «συχνά γίνεται αντικείμενο προκλήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζει εμπόδια και άλλους περιορισμούς σε ότι αφορά τις επίσημες συναντήσεις κι επαφές».

Πάντως η Τριντό απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως αβάσιμους, ενώ σε ότι αφορά τους «περιορισμούς» σημείωσε πως και «οι αμερικάνοι διπλωμάτες αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς σύμφωνα με τους όρους μίας αμοιβαίας συμφωνίας».

Η Τριντό αποδίδει την αύξηση των περιστατικών εκφοβισμού στην επιβολή κυρώσεων από τη Δύση κατά της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

US accuses Russia of harassing diplomats, By Elise Labott, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ