ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο καταδικάζει την προειδοποίηση της Ρωσίας κατά των πλοίων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία

Το Κίεβο καταδικάζει την προειδοποίηση της Ρωσίας κατά των πλοίων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία
AP Photo

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε την προειδοποίηση της Ρωσίας σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε πλοία ταξιδεύουν με προορισμό τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδικάζει έντονα κάθε απειλή για χρήση βίας εναντίον μη στρατιωτικών πλοίων, ανεξάρτητα από τη σημαία υπό την οποία ταξιδεύουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι θα θεωρεί όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό την Ουκρανία ως πιθανούς μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων και «οι χώρες υπό την σημαία των οποίων τα πλοία αυτά ταξιδεύουν θα θεωρηθούν μέρος της σύρραξης στην Ουκρανία».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η πρόθεση να θεωρηθούν τα ξένα πλοία ως στρατιωτικοί στόχοι παραβιάζει κατάφωρα τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει του διεθνούς δικαίου όχι μόνο προς την Ουκρανία αλλά και προς όλες τις χώρες που ασχολούνται με την ειρηνική ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα».

Στην ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται επίσης ότι η ανακοίνωση της Ρωσίας δεν έχει νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά στοχεύει στο να εκφοβίσει την Ουκρανία και τις ουδέτερες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ