ΚΟΣΜΟΣ

Δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τζέρεμι Κόρμπιν
REUTERS/ TOBY MELVILLE

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος με δήλωσή του είπε ότι η πρόκληση αυτή στην ηγεσία του δεν έχει «καταστατική νομιμότητα».

Από σύνολο 229 βουλευτών, 172 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και 40 κατά. Αν και η ψήφος είναι συμβουλευτική, ο μεγάλος αριθμός βουλευτών που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία, αφήνει τον Κόρμπιν σε αδυναμία ακόμα και να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση.

Πιστεύεται ότι πιθανότατα ο Κόρμπιν θα κινήσει μόνος του θέμα εκλογής, εκτιμώντας ότι η βάση του κόμματος θα τον στηρίξει και πάλι, αφήνοντας έκθετη την πλειοψηφία των βουλευτών οι οποίοι εξ αρχής είχαν επιφυλάξεις ή αντετίθεντο στις πολιτικές του.

Από την άλλη, οι περισσότεροι βουλευτές ελπίζουν ότι ο συνδυασμός της δυσαρέσκειας μεγάλου μέρους της βάσης με φιλοευρωπαϊκά αισθήματα, σε συνδυασμό με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση -πιθανόν εναντίον ενός Συντηρητικού κόμματος υπό τον Μπόρις Τζόνσον- θα μεταστρέψουν μέρος της βάσης να καταψηφίσει τον Κόρμπιν.

Όπως και να ’χει οι ρωγμές στο Εργατικό κόμμα είναι πλέον κυρίαρχες και η μάχη για την ταυτότητα του κόμματος απειλεί και πάλι ακόμα και να το διασπάσει, θυμίζοντας την αντίστοιχη διαμάχη επί Τόνι Μπλερ για τη δημιουργία των «Νέων Εργατικών».

Κι όλα αυτά σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για τη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, που κυβερνώμενη από έναν υπό αποχώρηση πρωθυπουργό, διαπραγματεύεται τον τρόπο εφαρμογής του δημοψηφίσματος που αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ