Όλοι εναντίον Φάρατζ, Φάρατζ εναντίον όλων
Έχουμε συνηθίσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να είναι ιδιαίτερα διαχυτικός με τους συνομιλητές τους, να έχει χαλαρή διάθεση και πάντα να τους υποδέχεται με χαμόγελο και φιλικές χειρονομίες.
Έτσι ακριβώς υποδέχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες τον επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ.

Πηγή: REUTERS/Eric Vidal

Πηγή: REUTERS/Eric Vidal
Ωστόσο, λίγο αργότερα, το κλίμα άλλαξε και τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στις φωνές και την ένταση. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ευρωβουλής μετά το Brexit, μία κίνηση του Νάιτζελ Φάρατζ ήταν αρκετή για να «ανάψουν» τα αίματα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλούσε για το Brexit και ο Φάρατζ τον χειροκροτούσε χλιαρά μόνος του. Τότε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του είπε εμφανώς φορτισμένος:
«Αυτή είναι η τελευταία φορά που χειροκροτείτε εδώ μέσα. Αφού στηρίξατε την έξοδο απορώ... Τι κάνετε εδώ;».
Λίγο αργότερα προκλήθηκε ένταση όταν ο Βρετανός πολιτικός είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Γνωρίζω ότι κανείς από εσάς δεν έχει κάνει ποτέ καμία δουλειά στη ζωή του. Δεν έχετε δουλέψει ποτέ για κάτι σωστά».
Η φράση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση και τις αποδοκιμασίες των ευρωβουλευτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε: ««Αγαπητοί συνάδελφοι με κάθε σεβασμό για την αναστάτωσή σας, ξέρετε εδώ συμπεριφέρεστε σήμερα όπως κανονικά συμπεριφέρεται το κόμμα του κ. Φάρατζ, το UKIP. Μην μιμείστε τον κ. Φάρατζ και το κόμμα του. Κύριε Φάρατζ θα σας πω κάτι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ σε αυτή την αίθουσα δεν έχουν κάνει ποτέ μία κανονική δουλειά, κοιτάξτε, μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν ισχύει».
Άμεση ήταν η απάντηση του Νάιτζελ Φάρατζ:
Πριν από 17 χρόνια που ήρθα εδώ γελούσατε. Δεν γελάτε τώρα. Είστε σε άρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε είναι ότι δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες. Όταν οι πολίτες στη Γαλλία το 2015 ψήφισαν κατά του Συντάγματος τους αγνοήσατε και περάσατε τις ρυθμίσεις από το παράθυρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι απούσα, δεν δικαιούται να μιλάει»: «Πυρά» του δικηγόρου του 89χρονου στην κόρη του δράστη (vid)
20:51
ΥΠΕΞ: Στην Κρήτη 176 συμμετέχοντες του Sumud Flotilla - 31 άτομα μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες
20:46
Ιράν: Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Αραγτσί για την νέα πρόταση της Τεχεράνης
20:40
«Κίνδυνοι κυρώσεων»: Προειδοποίηση ΗΠΑ στα πλοία που πληρώνουν το Ιράν για να περνούν από τα Στενά του Ορμούζ
20:30