ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι ηθοποιοί στο πλευρό των απεργών συναδέλφων τους στο Χόλιγουντ

Βρετανία: Οι ηθοποιοί στο πλευρό των απεργών συναδέλφων τους στο Χόλιγουντ
Και ο σταρ της σειράς «Ted Lasso» Τζέισον Σουντέικις, μαζί με τους απεργούς, μπροστά στα στούντιο της NBC Universal στη Νέα Υόρκη AP Photo/Bebeto Matthews

Ο σταρ των «Επικίνδυνων αποστολών» Σάιμον Πεγκ και ο Μπράιαν Κοξ του «Succession» συμμετείχαν σήμερα σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Αμερικανούς σεναριογράφους και ηθοποιούς της τηλεόρασης και του κινηματογράφου που απεργούν ζητώντας υψηλότερες αμοιβές και καλύτερους όρους αποζημίωσης για το έργο τους στην εποχή του streaming.

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ κατέβηκαν σε απεργία στις 14 Ιουλίου, αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις τους με τα στούντιο. Είχαν προηγηθεί οι σεναριογράφοι, η απεργία των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα γυρίσματα εκατοντάδων σειρών και ταινιών. Το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA και εκείνο των σεναριογράφων (Writers Guild of America) ζητούν αυξήσεις αλλά και εγγυήσεις ότι δεν θα «αντικατασταθούν» οι καλλιτέχνες από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το συνδικάτο των Βρετανών ηθοποιών Equity οργάνωσε μια συγκέντρωση στη Λέστερ Σκουέρ, όπου την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκαν οι πρεμιέρες των ταινιών «Μπάρμπι» και «Οπενχάιμερ». Αν και οι ηθοποιοί του Equity μπορούν ακόμη να εργαστούν, το συνδικάτο στηρίζει την απεργία και θέλει να διασφαλίσει ότι τα στούντιο δεν θα αναζητήσουν «παραθυράκια» για να την σπάσουν, είπε ο γενικός γραμματέας του, Πολ Φλέμινγκ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Ντέιβιντ Ογιελόγιο, Άντι Σέρκις, Ιμέλντα Στόντον, Ναόμι Χάρις και Χέιλι Άτγουελ. Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρομπ Ντιλέινι, που είναι μέλος του Equity και του SAG-AFTRA είπε ότι η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι συνάδελφοί του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι «ωραίο πράγμα». «Θα νικήσουμε, θα σας δείξουμε πώς οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται για την εργασία τους και θα είναι φανταστικό», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ