ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Σουδάν: Ένα παιδί σκοτώνεται, τραυματίζεται ή δέχεται επίθεση κάθε ώρα

Πόλεμος στο Σουδάν: Ένα παιδί σκοτώνεται, τραυματίζεται ή δέχεται επίθεση κάθε ώρα
Σουδανοί πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο στο Σουδάν συγκεντρώνονται στον προσφυγικό καταυλισμό Zabout στο Τσαντ (Marie-Helena Laurent/WFP via AP)

Μαίνονταν σήμερα οι μάχες στο Σουδάν, την 100ή ημέρα ενός πολέμου που συνεχίζει να μοιάζει χωρίς ελπίδα, χωρίς νικητή και ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί να χάνει τη ζωή του ή να τραυματίζεται κάθε μία ώρα που περνά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από τις 15 Απριλίου, ο τακτικός στρατός υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο δεν παύουν να δηλώνουν ότι θέλουν να «κερδίσουν ή να πεθάνουν».

Τουλάχιστον 3.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είναι ιδιαιτέρως υποεκτιμημένος καθώς παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στα πτώματα που βρίσκονται στους δρόμους.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται «τουλάχιστον 435 παιδιά» ενώ τουλάχιστον 2.025 άλλα έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Unicef.

«Κάθε μέρα, παιδιά σκοτώνονται, τραυματίζονται, πέφτουν θύματα απαγωγής, και το μόνο που έχουν είναι σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές που έχουν καταστραφεί ή λεηλατηθεί», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Γονείς, παππούδες και εγγόνια

«Οι γονείς και οι παππούδες που έζησαν προηγούμενους κύκλους βίας αναγκάζονται τώρα να βλέπουν τα δικά τους παιδιά και εγγόνια να βιώνουν τις ίδιες τρομακτικές εμπειρίες», σύμφωνα με τη Unicef.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δηλώνει ότι καταγράφει «2.500 σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών, τουλάχιστον μία ανά ώρα» και σίγουρα «στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες» ενώ 14 εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική στήριξη.

Πάνω από 3,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Σουδάν – εκ των οποίων πάνω από 700.000 έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Και εκατομμύρια άλλοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την πείνα.

Πλέον πάνω από το ήμισυ των 48 εκατ. Σουδανών έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, αλλά οι ΜΚΟ και ο ΟΗΕ δυσκολεύονται να τους βοηθήσουν, καθώς δεν δίνεται άδεια από τις Αρχές και υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από τους διεθνείς δωρητές.

Για το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), «το Σουδάν είναι στο χείλος της κατάρρευσης, αντιμέτωπο με μια σειρά κρίσεων που, συνδυαστικά, είναι πρωτοφανείς».

«Οι 100 πρώτες ημέρες του πολέμου έφεραν τρόμο και ερήμωση και οι επόμενες 100 θα είναι σίγουρα χειρότερες. Η βία δεν αποκλιμακώνεται και οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να φέρουν καταστροφικές πλημμύρες, εκτοπισμούς και επιδημίες», ανέφερε η ΜΚΟ.

Μια ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργεί φόβους για τα χειρότερα καθώς το καλοκαίρι και οι βροχές του είναι γενικά η περίοδος της πείνας και των επιδημιών, από την ελονοσία έως τη χολέρα, στο Σουδάν, αλλά που δεν αποθαρρύνει τους εμπόλεμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ