ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: «Η Τουρκία έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στη μάχη με τις φωτιές»

Eρντογάν: «Η Τουρκία έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στη μάχη με τις φωτιές»
AP/Ali Unal

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει την Ελλάδα με την κατάσβεση των πυρκαγιών», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον ελληνικό λαό. 

«Στείλαμε δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο στη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παλεύει με μια τεράστια πυρκαγιά», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείων ειδήσεων Anadolu.

«Μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές μας στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στον λαό της Ρόδου», πρόσθεσε o Eρντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «ενώ ανταποκριθήκαμε γρήγορα στις πυρκαγιές στη χώρα, σπεύσαμε να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που είχαν ανάγκη».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε το Σάββατο (22/07) την Τουρκία για τη βοήθεια.

«Αν ανοίξει ο διάλογος θα βρεθεί λύση στις διαφωνίες με τους γείτονές μας και στο Κυπριακό»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, υπενθύμισε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ «διαπιστώθηκε μία ακόμη φορά ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε, κυρίως με τους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι αν ανοίξει χώρος στον διάλογο και τη διπλωματία, οι παρεξηγήσεις θα παραμεριστούν, οι διαφωνίες θα βρουν λύσεις, κάτι που καταφέραμε πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια. Ξεπεράσαμε τόσα εμπόδια, που θεωρούνταν ανυπέρβλητα, με τους γείτονές μας και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε αυτή την επιτυχία και σήμερα».

Όσον αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν δραπετεύσε ποτέ από μία λύση», ενώ πρόσθεσε πως «δεν διστάζουμε να βάλουμε το χέρι μας κάτω από την πέτρα προκειμένου να υπάρξει στην Κύπρο μία μόνιμη και δίκαιη λύση».

«Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί θα την ξαναδείξουμε», τόνισε.

Ωστόσο όμως, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε: «Οι απέναντί μας θα πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση στο πεδίο, αντί να επιμένουν σε εξαναγκασμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ