ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση της πρωθυπουργού της Σκωτίας με Γιούνκερ

Συνάντηση της πρωθυπουργού της Σκωτίας με Γιούνκερ

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Επιτροπή στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). H Στέρτζον αναμένεται επίσης να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου.

Ούτε ο Σουλτς ούτε ο Γιούνκερ έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται σε πολύ τεταμένο κλίμα στη Βρετανία έπειτα από την επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 62% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Θα ήταν συνεπώς "δημοκρατικά απαράδεκτο" οι Σκωτσέζοι να αποχωρήσουν από την ΕΕ "παρά τη θέλησή τους", δήλωσε χθες η ηγέτις του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Στέρτζον είχε δηλώσει ότι είναι "πολύ πιθανό" ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, έπειτα από αυτό του 2014, στο οποίο επικράτησε το "όχι".

Μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για τη Σκωτία μεσούσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Στέρτζον βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αρχίσει συνομιλίες ενώ η Βρετανία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε να συναντήσει χθες την πρωθυπουργό της Σκωτίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ