ΚΟΣΜΟΣ

Κεβιν Σπέισι: Αθωώθηκε και για τις εννέα κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων

Κεβιν Σπέισι: Αθωώθηκε και για τις εννέα κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων
Ο ηθοποιός αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, που τον αθώωσε AP Photo

Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε σήμερα, από δικαστήριο του Λονδίνου, ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι ο οποίος δικαζόταν εδώ και έναν μήνα για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τεσσάρων ανδρών.

Αφού συνεδρίασαν επί 12 ώρες και 26 λεπτά οι ένορκοι απάλλαξαν τον 64χρονο, βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, για τις εννέα κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Μεταξύ άλλων, φερόταν ότι εξανάγκασε έναν άνδρα να συμμετάσχει σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο Σπέισι, που σήμερα έχει γενέθλια, ξέσπασε σε κλάματα όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία και μουρμούρισε «ευχαριστώ», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους ενόρκους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο ηθοποιός θώπευσε επιθετικά τρεις άνδρες σε διαφορετικές περιπτώσεις, μεταξύ 2004-13, την εποχή που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο θέατρο Ολντ Βικ του Λονδίνου. Το τέταρτο θύμα υποστήριζε ότι ο Σπέισι τον νάρκωσε και του επιτέθηκε σεξουαλικά ενώ ήταν λιπόθυμος στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο.

Ο Σπέισι δήλωνε αθώος για όλες τις κατηγορίες.

Από την αρχή της δίκης, οι εισαγγελείς τον παρουσίασαν ως σεξουαλικό αρπακτικό που χρησιμοποιούσε την επιρροή του για να επιτίθεται σε νεαρούς άνδρες. Ο σταρ έλεγε ότι επρόκειτο για συναινετικές σχέσεις και ότι ορισμένες από τις κατηγορίες ήταν κατασκεύασμα της φαντασίας των εναγόντων.

Οι κατηγορίες αυτές σε βάρος του Σπέισι διατυπώθηκαν το 2017, στην αρχή του κινήματος #MeToo, όταν ο ηθοποιός βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του και πρωταγωνιστούσε στην επιτυχημένη σειρά της πλατφόρμας Netflix «House of Cards». Αμέσως αποπέμφθηκε από τη σειρά και από άλλα καλλιτεχνικά σχέδια στα οποία επρόκειτο να συμμετάσχει.

Στις καταθέσεις τους στην αστυνομία, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της δίκης, οι τέσσερις άνδρες έλεγαν ότι δεν τολμούσαν να μιλήσουν νωρίτερα γιατί θεωρούσαν ότι δεν θα τους πίστευε κανείς, λόγω της επιρροής του διάσημου κατηγορουμένου.

Υπέρ του Σπέισι κατέθεσε στη δίκη ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον.

Ο Σπέισι είχε κατηγορηθεί και στις ΗΠΑ για σεξουαλικές επιθέσεις αλλά πέρσι κρίθηκε επίσης αθώος, από δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Το 2019 αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για μια άλλη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ