ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Φόβοι για πραξικόπημα και ταραχές - Πυρά εναντίον υποστηρικτών του προέδρου Μπαζούμ

Νίγηρας: Φόβοι για πραξικόπημα και ταραχές - Πυρά εναντίον υποστηρικτών του προέδρου Μπαζούμ
Υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ AP Photo/Sam Mednick

Η προεδρική φρουρά του Νίγηρα, που φέρεται ότι επιχειρεί πραξικόπημα, διέλυσε με προειδοποιητικά πυρά πλήθος διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο, στηρίζοντας τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο, όπου κρατείται ο Μπαζούμ από μέλη της προεδρικής φρουράς.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν χτυπήθηκε από σφαίρα ή αν έπεσε όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να σπρώχνονται για να φύγουν, μόλις ακούστηκαν τα προειδοποιητικά πυρά.

Ο Μπαζούμ κρατείται από το πρωί της Τετάρτης, 27/6, από μέλη της προεδρικής φρουράς, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες που είχε μαζί του με άγνωστο ακόμη αντικείμενο.

Διαμεσολάβηση Ταλόν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του γειτονικού Μπενίν, Πατρίς Ταλόν, ανακοίνωσε ότι αναχωρεί εσπευσμένα για τον Νίγηρα, για να μεσολαβήσει στην κρίση που έχει προκληθεί αφότου η φρουρά του προεδρικού μεγάρου της χώρας αυτής απέκλεισε τον πρόεδρο εντός του κτιρίου και εκφράζονται φόβοι για πραξικόπημα.

«Πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο, αν χρειαστεί, για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στον Νίγηρα, όμως το ιδανικό θα ήταν να γίνουν όλα ειρηνικά», είπε ο Ταλόν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αμπούτζα, όπου συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Νιγηρίας που αυτήν την περίοδο ασκεί και την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), τον Μπόλα Τινούμπου.

Καταδίκη από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ

Οι γειτονικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν τις ενέργειες των φρουρών του προεδρικού μεγάρου του Νίγηρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία καταδίκασαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Νίγηρα.

Από την Ουάσινγκτον, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν «προέτρεψε» τα μέλη της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα να αφήσουν ελεύθερο τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και «να αποφύγουν τη βία». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα αυτή ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών που ζουν εκεί.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ είπε από την πλευρά της ότι το Παρίσι παρακολουθεί την κατάσταση και «καταδικάζει τις απόπειρες κατάληψης της εξουσίας διά της βίας».

Η Γαλλία συντάσσεται με την έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στον Νίγηρα, πρόσθεσε.

Στην αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία του Παρισιού προς τους περίπου 1.200 Γάλλους που ζουν στον Νίγηρα αναφέρεται ότι θα πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα.

Περίπου 1.000-1.500 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στη Νιαμέι και έχουν στη διάθεσή τους μαχητικά αεροσκάφη, drone και ελικόπτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ