ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα καύσωνα πλήττει τις ΗΠΑ - Μπάιντεν: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί «υπαρξιακή απειλή»

Κύμα καύσωνα πλήττει τις ΗΠΑ - Μπάιντεν: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί «υπαρξιακή απειλή»
(AP Photo/Gregory Bull)

Κύμα καύσωνα, που αναμένεται ότι θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, πλήττει από σήμερα τις ανατολικές ΗΠΑ, με τις Αρχές να εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τη ζέστη και την αυξημένη υγρασία στα τέλη Ιουλίου, του πιο θερμού μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για «υπαρξιακή απειλή» έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν.

Περίπου 180 εκατομμύρια Αμερικανοί, ο μισός πληθυσμός της χώρας, θα βιώσει αυτόν τον καύσωνα. Ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 37,8 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Οι Αρχές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, τη Φιλαδέλφεια και άλλες μεγάλες πόλεις προέτρεψαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις εξωτερικές εργασίες ή ακόμη και το παιχνίδι στο ύπαιθρο, να πίνουν άφθονα υγρά και να προσέχουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους γείτονές τους.

«Οι επόμενες τέσσερις ημέρες θα είναι καυτές. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας», είπε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ στην πλατφόρμα X. Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα η αίσθηση της θερμοκρασίας αναμένεται ότι θα φτάσει τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Φιλαδέλφεια, οι τοπικές Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό μέχρι το Σάββατο. Θα λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι για τους άστεγους και μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους ηλικιωμένους.

Παρόμοιοι κλιματιζόμενοι χώροι άνοιξαν και στην πόλη της Νέας Υόρκης, για όσους δεν διαθέτουν κλιματισμό. «Η ζέστη είναι φονική και η κλιματική αλλαγή καθιστά συχνότερα και πιο επικίνδυνα τα κύματα ακραίας ζέστης, ιδίως για τους ευάλωτους», είπε ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Ασουίν Βάσαν.

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από το 1850. Μια ανάλυση του Πανεπιστημίου της Λειψίας διαπιστώνει ότι ο Ιούλιος θα καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ ο παρατεταμένος καύσωνας συνεχίζεται: Σήμερα, η θερμοκρασία στο Φοίνιξ της Αριζόνας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 43,3 βαθμούς Κελσίου, για 28η συνεχόμενη ημέρα.

Μπάιντεν: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί «υπαρξιακή απειλή»

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια «υπαρξιακή απειλή», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς περίπου οι μισοί Αμερικανοί αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κύμα καύσωνα που θα πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να αρνείται ακόμη κάποιος τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελείωσε και «η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έφτασε», καθώς επιστήμονες δήλωσαν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Τζούλι Σου να εκδώσει έκτακτη προειδοποίηση λόγω καύσωνα, για την προστασία εργαζομένων.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η αμερικανική Δασική Υπηρεσία θα δώσει επιχορηγήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει πόλεις να φυτέψουν δέντρα σε μια προσπάθεια μείωσης των θερμοκρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ