ΚΟΣΜΟΣ

Τι απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ στις νέες κατηγορίες που του αποδίδονται

Τι απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ στις νέες κατηγορίες που του αποδίδονται
O Ντόναλντ Τραμπ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Charlie Neibergall, File

Διευρύνει το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η δικαιοσύνη των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έκαναν πιο βαριές τις κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση που εκκρεμοδικεί σε βάρος του διότι διατήρησε στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα, για την οποία του έχει ασκηθεί δίωξη, προσάπτοντάς του πως αποπειράθηκε να καταστρέψει υλικό από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που ενδιέφερε τους ερευνητές.

Οι νέες κατηγορίες έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχων φάκελο για τον οποίο αναμένεται να διεξαχθεί ομοσπονδιακή δίκη τον Μάιο του 2024 στη Φλόριντα. Η δίκη θα γίνει ενώ θα βρίσκεται στην κορύφωσή της η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στην οποία ο Τραμπ φαντάζει σήμερα αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται τις κατηγορίες

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος και με άλλους δικαστικούς πονοκεφάλους, αρνείται όσα του προσάπτονται.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για την υπόθεση στις αρχές Ιουνίου, όμως οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς γνωστοποίησαν, με δικόγραφο που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ότι θα προστεθούν κι άλλες.

Πλέον κατηγορούν τον Τραμπ, καθώς και δυο συνεργάτες του, πως ζήτησαν από υπάλληλο στο πολυτελές οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, να «διαγράψει υλικό βιντεοπαρακολούθησης» προκειμένου «να μη φθάσει» στα χέρια της δικαιοσύνης.

Στον ένα από τους δύο, τον Γουόλτ Νότα, είχε ήδη ασκηθεί δίωξη ταυτόχρονα με αυτή στον Ντόναλντ Τραμπ. Η δίωξη σε βάρος του δεύτερου, του Κάρλος ντε Ολιβέιρα, είναι νέα εξέλιξη.

Ο ντε Ολιβέιρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, «επέμενε» απευθυνόμενος σε τεχνικό του οικήματος, πως «το ''αφεντικό'' θέλει το υλικό αυτό να σβηστεί», λίγο καιρό αφού ομοσπονδιακοί ερευνητές ζήτησαν να τους δοθεί πρόσβαση στο υλικό από αίθουσα όπου ήταν αποθηκευμένα χαρτόκουτα με διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ακόμη, προσάπτεται στον πρώην πρόεδρο πως είχε κρατήσει άκρως απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο. Ο Τραμπ το είχε δείξει ή το είχε περιγράψει σε συνεργάτες του αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο με εκφράσεις όπως «απόρρητο», «άκρως εμπιστευτικό» και όχι «αποχαρακτηρισμένο», σύμφωνα με μια καταγραφή.

Το έγγραφο αφορούσε «σχέδιο επίθεσης» σε άλλη χώρα, φέρεται να καυχήθηκε ο Τραμπ.

Επίθεση κατά Μπάιντεν

Οι νέες κατηγορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες είναι «γελοίες», ήταν η αντίδραση του ενδιαφερόμενου μέσω της διαδικτυακής έκδοσης του Fox News. Ο Τραμπ, για ακόμη μια φορά, κατηγόρησε τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν πως αυτός βρίσκεται πίσω από την έρευνα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για «ανάμιξη στις εκλογές», ισχυρίστηκε. «Αν δεν ήμασταν τόσο μπροστά από τον Μπάιντεν σε πολλές δημοσκοπήσεις (...) δεν θα είχε γίνει αυτό», είπε επίσης.

Ο κ. Τραμπ αντιμετώπιζε μέχρι χθες 37 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «παράνομης κατοχής πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», της «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» και της «ψευδομαρτυρίας» για την υπόθεση. Δήλωσε αθώος στα μέσα Ιουνίου, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι.

Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, ανάμεσά τους στρατιωτικά σχέδια και πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα. Τα είχε μεταφέρει στο οίκημά του στη Φλόριντα, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο.

Άλλος νόμος, για την κατασκοπεία, απαγορεύει να διατηρούνται κρατικά μυστικά σε μη ασφαλείς τοποθεσίες.

Για ποια υπόθεση κινδυνεύει να κατηγορηθεί

Ο πρώην πρόεδρος ανέφερε την Πέμπτη (27/7) πως δικηγόροι του συναντήθηκαν με αντιπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από την πιθανή άσκηση δίωξης σε βάρος του για άλλη υπόθεση: αυτή αφορά την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα ων εκλογών του 2020.

Τη 18η Ιουλίου, ο Τραμπ ανακοίνωνε ότι έλαβε επιστολή από τον Τζακ Σμιθ, που τον ενημέρωνε ότι βρίσκεται προσωπικά στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής έρευνας σχετικά με τις προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και ειδικά για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ενδέχεται να του απαγγελθούν τρεις κατηγορίες για την υπόθεση αυτή, που θα αφορούν συνωμοσία εναντίον του ομοσπονδιακού κράτους· παρακώλυση επίσημης διαδικασίας· και στέρηση δικαιωμάτων.

Η νέα δίωξη θα προστεθεί σε αυτή για τα διαβαθμισμένα έγγραφα και αυτή –στην πολιτεία της Νέας Υόρκης– για την καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ για την εξασφάλιση της σιωπής της.

Τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη δεν αποκλείεται να πολλπλασιαστούν κι άλλο για τον Τραμπ. Μια εισαγγελέας στην Τζόρτζια αναμένεται να ανακοινώσει ως τον Σεπτέμβριο τα ευρήματα της δικής της έρευνας, για τις πιέσεις που ασκήθηκαν ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στην πολιτεία αυτή του αμερικανικού Νότου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ