ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης λιώνει, οι ωκεανοί βράζουν και αυτή είναι μόνο η αρχή

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης λιώνει, οι ωκεανοί βράζουν και αυτή είναι μόνο η αρχή
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι ο κανόνας αν δεν ληφθούν μέτρα (AP Photo/Matt Slocum, File)

Με τρεις ηπείρους να «λιώνουν» από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ωκεανούς να «βράζουν» οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας ότι ο Ιούλιος μπορεί να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, αλλά αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες. 

Η Κιμ Κομπ από το πανεπιστήμιο Μπράουν αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε ότι σε μια δεκαετία, το 2023 θα είναι μια σχετική κρύα χρονιά. Αν δεν αρέσει στους ανθρώπους αυτό που ζουν αυτό το καλοκαίρι τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοκαριστικές καταστάσεις στο μέλλον».

Το επιβεβαιώνει και έκθεση που δηοσίευσαν πρόσφατα η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Copernicus και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WHO).

heatt.jpg
Προσπαθούν να δροσιστούν από τον καύσωνα AP Photo/Matt York, File

Μάλιστα επιστήμονες βλέποντας τα μοντέλα είχαν εδώ και μέρες τονίσει ότι θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων 120.000 χρόνων.

Αποκαλυπτική είναι η φράση του γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι «η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και έχει φτάσει η εποχή του βρασμού», υπογραμμίζοντας ότι η μόνη έκπληξη είναι ότι η μετάβαση έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό και είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε για να καταλήξει ότι:

«Μπορούμε ακόμη να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αλλά με δραματικές, άμεσες πρωτοβουλίες για το κλίμα», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι πρέπει οι ηγέτες να αναλάβουν δράση άμεσα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είναι ήδη οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά.

Με βάση τα στοιχεία του Copernicus, που διαθέτει πλήρη δεδομένα από το 1940, δεν χρειάζεται καν να περιμένουν οι επιστήμονες να τελειώσει ο μήνας για να επιβεβαιώσουν το «ρεκόρ».

AP Photo/Robert F. Bukaty, File

«Είναι οι πιο υψηλές θερμοκρασίες στην ανθρώπινη ιστορία», λέει η Σαμάνθα Μπέρτζες αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus.

«Στους επτά μήνες του 2023 και σχεδόν κάθε μήνα αυτό το χρόνο ήταν μεταξύ των πέντε πιο θερμών μηνών σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε» προσθέτει η Μπέρτζες.

Εκτός από την ακρίβεια των σύγχρονων μετρήσεων, τα δεδομένα που παρέχει η παλαιοκλιματολογία αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σημερινές θερμοκρασίες «δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Κλιματικής Υπηρεσίας του Copernicus (C3S). Μπορεί μάλιστα να μην έχουν προηγούμενο «σε μια περίοδο πολύ μεγαλύτερη, ίσως ακόμη και 100.000 ετών», πρόσθεσε.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι τον Ιούλιο δεν είναι παρά η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» προειδοποίησε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του WMO.

«Η κλιματική δράση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα», συνέχισε.

heatt2.jpg
Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών Andrew Ibarra/NOAA via AP

«Το θέμα δεν είναι να προσαρμοστούμε, αλλά να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πολιτισμός μας» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Κινγκ, ο Βρετανός πρώην επίτροπος για το Κλίμα και νυν πρόεδρος της οργάνωσης Climate Crisis Avdisory Group.

Επιπλέον η σταδιακή αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την ρύπανση που παγιδεύει το φως του ήλιου και λειτουργεί σαν θερμοκήπιο γύρω από τη Γη έχει οδηγήσει σε καιρικά φαινόμενα που δεν έχει δει ο πλανήτης.

«Η ανθρωπότητα είναι σε καυτή θέση», προσθέτει ο Γκουτέρες.

«Για μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης είναι ένα σκληρό καλοκαίρι. Για ολόκληρο τον πλανήτη είναι μια καταστροφή. Και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι φταίνε οι άνθρωποι», τονίζει.

AP Photo/Gregorio Borgia, File

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Φριντερίκε Ότο, ειδικής επιστήμονα για το κλίμα στο Imperial College του Λονδίνου:

«Πρέπει να ζήσουμε με αυτές και να μάθουμε τον κόσμο να ζει με αυτές τις ακραίες συνθήκες κάθε καλοκαίρι. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Και όσο καθυστερούμε να σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων τόσο πιο συχνά θα γίνουν αυτά τα φαινόμενα».

Ο Τζέιμς Χάνσεν ο Αμερικανός επιστήμονας που ήταν από τους πρώτους τη δεκαετία του 1980 που προειδοποίησε για τους κινδύνου του φαινομένου το θερμοκηπίου κάνει λόγο για ένα «νέο κλιματικό σύνορο».

Τι είναι το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια

Καθοριστική στην εξέλιξη του φαινομένου είναι η επιστροφή του Ελ Νίνιο μετά από τρία ολόκληρα χρόνια από την παρουσία της Λα Νίνια.

Ελ Νίνιο ονοµάζεται το θερµό θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί µέρος των διακυµάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης.

Ο όρος Ελ Νίνιο που στα ισπανικά σηµαίνει «το αγόρι», αναφέρεται ουσιαστικά στο Θείο Βρέφος καθώς το φαινόµενο εκδηλώνεται συνήθως με τη μέγιστη έντασή του την περίοδο των Χριστουγέννων στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αµερικής, κοντά στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού.

Το αντίθετο φαινόμενο ονομάζεται Λα Νίνια και συνοδεύεται από ψυχρότερα από τα κανονικά επιφανειακά νερά στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα τελευταία 4 χρόνια και μέχρι τους 2 πρώτους μήνες του 2023 είχαμε φαινόμενο Λα Νίνια.

Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με το φαινόμενου του θερμοκηπίου οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας ότι στα επόμενα πέντε χρόνια είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες ότι η θερμοκρασία θα είναι κατά 1,5 υψηλότερο από ό,τι πριν από την Βιομηχανική Εποχή που είναι το επίπεδο στο οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί ότι θα περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η Τζόις Κιμουράι επιστήμονας για το κλίμα στο Ινστιτούτο Grantham αφού πρώτα τονίζει ότι τις συνέπειες τις υφίστανται οι χώρες δεν δεν ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Θα πρέπει να το δούμε σαν ένα προειδοποιητικό σημάδι. Πρέπει να μελετήσουμε τι επείγοντα μέτρα θα λάβουμε».

Οι ηγέτες του πλανήτη έχουν δώσει ραντεβού το Νοέμβριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν το θέμα και να δουν πως πρέπει να περικοπεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ