ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αφήνει τη ρωσική ιδεολογία και γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το «νέο ημερολόγιο»

Ουκρανία: Αφήνει τη ρωσική ιδεολογία και γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το «νέο ημερολόγιο»
Με το δυτικό ημερολόγιο εορτασμού των Χριστουγέννων θα συντονίζονται πλέον τα παιδιά στην Ουκρανία AP Photo/Mykola Tys

Με νόμο Ζελένσκι, τα Χριστούγεννα θα έρχονται δύο εβδομάδες νωρίτερα στην Ουκρανία και, αφήνοντας πίσω το «ρωσικό» Ιουλιανό Ημερολόγιο, ασπάζεται πλέον το Γρηγοριανό.

Το Κίεβο αποφάσισε να γιορτάζει πλέον τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αντί για τις 7 Ιανουαρίου, μετά από ένα νόμο που επικύρωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια ακόμη κίνηση του Κιέβου για «απορωσοποίηση».

«Για πολύ καιρό στον ουκρανικό λαό υποβαλλόταν η ρωσική ιδεολογία σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Ιουλιανού ημερολογίου και του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου», αναφέρεται στο επεξηγηματικό κείμενο του νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές στα μέσα Ιουλίου.

«Η ισχυρή αναγέννηση του ουκρανικού έθνους συνεχίζεται. Η συνεχής και επιτυχημένη μάχη για την ταυτότητά του συμβάλλει στη συνειδητοποίηση και την επιθυμία κάθε Ουκρανού να ζει τη δική του ζωή, με τις δικές του παραδόσεις, τις δικές του εορτές», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σβήνει κληρονομιά αιώνων

Η απόφαση μετακίνησης της ημερομηνίας Χριστουγέννων είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων των ουκρανικών αρχών για μια «απορωσοποίηση», μια εκστρατεία για να σβήσουν την κληρονομιά των αιώνων διακυβέρνησης από τη Μόσχα. Μεταξύ άλλων έχουν μετονομαστεί δρόμοι και πόλεις που παραπέμπουν στη σοβιετική εποχή.

Και χάσμα Εκκλησιών

Ο τελευταίος νόμος παράλληλα καταδεικνύει το ολοένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των εκκλησιών του Κιέβου και της Μόσχας, ένα χάσμα που βάθυνε περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή.

Υπό τη θρησκευτική κηδεμονία της Ρωσίας για αιώνες, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη και ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο Μόσχας το 2019.

Λίγες Ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ρωσίας ή της Σερβίας, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές τους γιορτές και όχι το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ