ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 345 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν - Γιατί η απόφαση είναι ιστορική

ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 345 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν - Γιατί η απόφαση είναι ιστορική
Ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Σε μία ιστορική απόφαση αναφορικά με την Ταϊβάν προχώρησαν οι ΗΠΑ η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την έντονη δυσφορία στην Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν, εκτιμώμενης αξίας 345 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό που κάνει την απόφαση ιστορική είναι ότι τα όπλα θα προέρχονται για πρώτη φορά από τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα και όχι από αγορές μέσω του πρόγραμματος στρατιωτικών πωλήσεων στο εξωτερικό

Στη σχετική ανακοίνωση δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον παρεχόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023 στρατιωτική βοήθεια ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ταϊβάν.

Στις αρχές του μήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν για να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού. Οι ΗΠΑ παραμένουν εδώ και δεκαετίες ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της Ταϊβάν, παρότι δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε στα μέσα Ιουνίου σπάνια επίσκεψη στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές έμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους όσον αφορά την Ταϊβάν, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η επικοινωνία τους και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκτραχυνθούν οι εντάσεις ανάμεσά τους και να οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση.

Το Πεκίνο θεωρεί το νησί κινεζική επαρχία που θα επανενωθεί κάποια στιγμή με την ηπειρωτική χώρα, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για τον σκοπό αυτόν.

Τον περασμένο Απρίλιο η Κίνα πραγματοποίησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης αποκλεισμού του νησιού, ως απάντηση στη συνάντηση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο Λος Άντζελες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ