ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας στα συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων μέχρι το 2025

Συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας στα συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων μέχρι το 2025
Οι κορυφαίοι Αυστραλοίκαι Αμερικανοί διπλωμλέτες στον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας-ΗΠΑ (AUSMIN), στο Κουίνσλαντ Pat Hoelscher/Pool Photo via AP

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να παραγάγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών μέχρι το 2025, δήλωσε σήμερα, Σάββατο 29/7, από το Μπρίσμπεϊν ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

 

Ο Όστιν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκονται στην πολιτεία Κουίνσλαντ για τον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας-ΗΠΑ (AUSMIN) με τους Αυστραλούς ομολόγους τους.

«Εξετάζουμε αρκετές αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες με την αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας, και αυτές περιλαμβάνουν τη δέσμευση να βοηθήσουμε την Αυστραλία να παραγάγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών... μέχρι το 2025», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου.

Είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία φιλοξενεί τη συνάντηση υψηλού επιπέδου από το 2019 μετά τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19.

Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία ενισχύει τις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, έναν μακρόχρονο σύμμαχο, εν μέσω στρατιωτικής αύξησης στην περιοχή από μια πιο δυναμική Κίνα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα βήματα που πραγματοποιούμε σχετικά με την εγκαθίδρυση επιχείρησης [κατασκευής] κατευθυνόμενων όπλων και εκρηκτικών πυρομαχικών σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η κατασκευή πυραύλων μπορεί να ξεκινήσει στην Αυστραλία σε δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας συλλογικής βιομηχανικής βάσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Μαρλς είπε ακόμη πως θα υπάρξει «αυξημένος ρυθμός επισκέψεων από αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στα ύδατά μας» στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (αριστερά) στο Μπρίσμπεϊν

Pat HoelscherPool Photo via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε πως στην κορυφή των σημερινών σημαντικών συνομιλιών με την Αυστραλία ήταν η κοινή δέσμευση για μια ελεύθερη και ασφαλή περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.

«Οι δύο χώρες μας υπερασπίζονται μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια επί δεκαετίες», είπε.

Ουκρανία – Κίνα

«Το κάνουμε αυτό εν μέρει εμπλέκοντας την Κίνα, είναι όμως επίσης απαραίτητο να αντιτεθούμε στις προσπάθειές της να διαταράξει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, να ανατρέψει το στάτους κβο που διατήρησε την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν, να ασκήσει πίεση σε χώρες μέσω οικονομικού καταναγκασμού».

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν είπε πως η Κίνα έχει διαβεβαιώσει κατ΄επανάληψη τις ΗΠΑ πως δεν παρέχει «στρατιωτική βοήθεια – ικανή να σκοτώσει» στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις διαβεβαιώσεις», είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ μοιράστηκαν ανησυχίες με το Πεκίνο για μεμονωμένες οντότητες που παρέχουν τεχνολογία και άλλου είδους όπλα στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ