ΚΟΣΜΟΣ

Απαρνούνται τη βρετανική υπηκοότητα για τα... "μάτια" της Ε.Ε.

Απαρνούνται τη βρετανική υπηκοότητα για τα... "μάτια" της Ε.Ε.
REUTERS/Jon Nazca

Εκατοντάδες Βρετανοί θέλουν να λάβουν την βελγική υπηκοότητα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έθεσε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στο Βέλγιο υπολογίζονται περίπου στις 24.000. Το 1/3 ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Οι αιτήσεις δεν σταματούν. Η ουρά σχηματίζεται έξω από τα γραφεία μας από τις 7:30 το πρωί» είπε ο Dominique Dufourny, δήμαρχος του Ιξελών. Οι αιτήσεις στα εύπορα προάστια του Βελγίου έχουν φτάσει περίπου τις 50, γεγονός που προκαλεί εντύπωση καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υποβάλλονται σχεδόν ποτέ αντίστοιχες αιτήσεις.

Για να λάβει κάποιος τη βελγική υπηκοότητα πρέπει να έχει ζήσει και να έχει εργαστεί στη χώρα περισσότερο από πέντε χρόνια και να γνωρίσει μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες: ολλανδικά, γαλλικά ή γερμανικά. Όσοι δεν έχουν εργαστεί, προϋπόθεση αποτελεί να ζουν στο Βέλγιο για περισσότερα από 10 χρόνια και να αποδείξουν ότι έχουν ενσωματωθεί στη βελγική κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ