ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συνάντηση Σάντσεθ - Φεϊχό «για να αποφευχθεί η ακυβερνησία»

Ισπανία: Συνάντηση Σάντσεθ - Φεϊχό «για να αποφευχθεί η ακυβερνησία»
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό AP Photo/Bernat Armangue

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας».

Νωρίτερα την Κυριακή (30/7) ο Φεϊχό ζήτησε να συναντηθεί με τον Πέδρο Σάντσεθ καθώς ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε το Λαϊκό Κόμμα κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της Κυριακής 23ης Ιουλίου.

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κόμμα του, ο Σάντσεθ απάντησε ότι θα χαιρόταν πολύ να συναντηθεί με τον Φεϊχό, καθώς και με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, όμως θα πρέπει προηγουμένως να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, κάτι που θα γίνει στις 17 Αυγούστου.

Πώς διαμορφώνεται το ισπανικό κοινοβούλιο

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες σε σύγκριση με το απερχόμενο, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox, μοναδικός δυνητικός του κυβερνητικός εταίρος, άλλες 33.

Το σύνολο των εδρών τους επομένως είναι 169 έδρες, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176.

Στην άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες και η παράταξη Sumar, στην οποία απορροφήθηκε το Unidas Podemos, άλλες 31. Στο σύνολο 153 έδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ