ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι τα φονικά φαντάσματα της Μπαχμούτ

Ποια είναι τα φονικά φαντάσματα της Μπαχμούτ
Από μάχη κοντά στη Μπαχμούτ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Libkos, File

Τους τελευταίους οκτώ μήνες η μικρή πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τους λάθος λόγους.

Η επιμονή των ρωσικών δυνάμεων στην κατάληψή της και η σθεναρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις μετέτρεψε την μικρή κωμόπολη της ουκρανικής μεθορίου σε συντρίμμια και έχει αναγάγει το όνομά της σε συνώνυμο του ηρωισμού και της αυταπάρνησης.

Η Μπαχμούτ είναι ξεκάθαρο πως έχει στρατηγική σημασία και για τους Ρώσους και για τους Ουκρανούς και για αυτόν ακριβώς τον λόγο στο σημείο με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουν χάσει την ζωή τους αθροιστικά περισσότεροι στρατιώτες από ότι σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα του πολέμου από την έναρξή του στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ειδικά για τις ρωσικές δυνάμεις, όπως σημειώνουν δυτικές πηγές, υπήρξε περίοδος στην πολιορκία της πόλης που περισσότεροι από 150 στρατιώτες έχαναν ημερησίως την ζωή τους.

Την «βρώμικη» δουλειά στην συγκεκριμένη ζώνη έκανε για τους Ρώσους έκανε η «εξοστρακισμένη» πλέον εταιρεία θανάτου Wagner και σήμερα το έργο της διατήρησής της σε ρωσικά χέρια έχει περάσει εξολοκλήρου στο υπουργείο άμυνας της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο πιέζει να μην χαθεί ούτε εκατοστό γης στην περιοχή καθώς είναι ουσιαστικά η μοναδική ουσιαστική κατάκτηση στο δεύτερο μισό του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Από την πλευρά του το Κίεβο αν και χρησιμοποίησε το σημείο για να καταφέρει να συγκεντρώσει σε ένα σημείο την προσοχή αλλά και τις δυνάμεις της Ρωσίας σήμερα είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει εγκαταλείψει την περιοχή. Μέσα από την ανακατάληψη της Μπαχμούτ ο Ζελένσκι θέλει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην μεγάλη μάχη για την αποχώρηση των Ρώσων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς τα νότια εκεί που δείχνει για το Κίεβο να έχει τοποθετηθεί η «πινέζα» της προσοχής.

Στην μάχη για την ανακατάληψη της Μπαχμούτ σήμερα μετέχουν συγκεκριμένες μονάδες του τακτικού στρατού των Ουκρανών οι οποίες επιλέγουν να χτυπούν ρωσικούς στόχους με πυροβολικό και οι μάχες σώμα με σώμα στα ρωσικά χαρακώματα έχουν μειωθεί καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν μετατεθεί σε άλλα σημεία νοτιότερα. Το BBC φέρνει στο φως μία αθέατη ομάδα που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σημείο…

Τα «φαντάσματα της Μπαχμούτ» είναι μία ομάδα όχι περισσότερων από 20 ατόμων που όλοι τους έχουν γίνει φόβος και τρόμος για τους Ρώσους στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από κορυφαίους ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι καθημερινά κινούνται πολύ κοντά στις ρωσικές θέσεις και πολύ κοντά στα ρωσικά πυρά καταφέρνουν να εξολοθρεύουν κυρίως υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού. Η δράση τους τους τελευταίους έξι μήνες είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή, καθώς σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, περισσότεροι από 590 Ρώσοι έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά της συγκεκριμένης ομάδας.

Τα εξόχως φονικά «φαντάσματα της Μπαχμούτ» δεν έχουν μόνο εκτελέσεις Ρώσων αξιωματικών στο ενεργητικό τους καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι λόγω της εκπαίδευσής τους η ιδανική ομάδα για εισβολή στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της περιοχής με αποστολές που περιέχουν σαμποτάζ αλλά και συλλογή κρίσιμων πληροφοριών. Σύμφωνα πάντως με τους Βρετανούς η σημαντικότερη ζημιά που η συγκεκριμένη ομάδα elite σκοπευτών έχει προξενήσει στην ρωσική πλευρά είναι ο φόβος που σε καταστάσεις ακραίας πίεσης, όπως αυτή που βιώνουν οι μάχιμοι στα πεδία, μετατρέπεται σε τρόμο και ο τρόμος είναι ο χειρότερος και κυρίως ο πιο «επίμονος» σύντροφος στην κόλαση της μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ