ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε λειτουργία ο πρώτος νέος πυρηνικός αντιδραστήρας εδώ και τρεις δεκαετίες

ΗΠΑ: Σε λειτουργία ο πρώτος νέος πυρηνικός αντιδραστήρας εδώ και τρεις δεκαετίες
Το εργοστάσιο όπου άρχισε να λειτουργεί ο αντιδραστήρας. AP Photo/John Bazemore, File

Ο  πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας που κατασκευάζεται και τίθεται σε λειτουργία εδώ και τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ άρχισε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της πολιτείας της Τζόρτζια.

Η μονάδα 3 του Vogtle, ισχύος 1.100 μεγαβάτ, σύμφωνα με τους Financial Times θα ηλεκτροδοτεί περίπου 500.000 σπίτια καθώς και επιχειρήσεις στην Τζόρτζια, την Φλόριντα και την Αλαμπάμα.

Ο αντιδραστήρας επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε λειτουργία το 2016, ωστόσο καθυστέρησε επτά χρόνια. Η εταιρεία Georgia Power σημείωσε ότι ορισμένα από τα συστήματα, τις δομές και τα εξαρτήματα της μονάδας βασίζονται σε νέα τεχνολογία, οπότε χρειάστηκε χρόνος για περισσότερες δοκιμές.

Το αρχικό κόστος των μονάδων Vogtle 3 και 4 ύψους 14 δισ. δολαρίων εκτινάχθηκε στα 30 δισ. δολάρια. Η μονάδα 4 έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024 και ίσως να είναι ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας στη χώρα.

Η οικονομική ύφεση, το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου συνέβαλλαν στη συνέχεια στην αποτροπή αιτημάτων για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Παράλληλα το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 συνέβαλλε στον σκεπτικισμό των αρχών για την αδειοδότηση νέων αντιδραστήρων.

Η τελευταία φορά που ξεκίνησε να κατασκευάζεται αντιδραστήρας στις ΗΠΑ ήταν το 2013, ωστόσο η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε στις 31 Ιουλίου 2017, αφού ο προμηθευτής του αντιδραστήρα Westinghouse πτώχευσε.

Η λειτουργία των μονάδων 3 and 4 θα καταστήσει το εν λόγω εργοστάσιο το δεύτερο μεγαλύτερτο από πλευράς δυναμικότητας στις ΗΠΑ μετά από το Grand Coulee Dam της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ