ΚΟΣΜΟΣ

H NASA έχασε το Voyager 2 μετά από λάθος εντολή των ελεγκτών πτήσης

H NASA έχασε το Voyager 2 μετά από λάθος εντολή των ελεγκτών πτήσης
Tο Voyager 2 βρίσκεται πάνω από 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη NASA via AP

Η NASA έχει «στήσει αυτί» για οποιοδήποτε σήμα από το Voyager 2, αφού έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο που βρίσκεται δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

Ταξιδεύοντας όλο και πιο βαθιά στο διαστρικό διάστημα, το Voyager 2 χάθηκε πριν από μία εβδομάδα, όταν οι ελεγκτές πτήσης της NASA έστειλαν κατά λάθος μια εντολή που έστρεψε την κεραία του μακριά από τη Γη, σύμφωνα με τον Guardian. Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, αλλά ήταν αρκετό για να διακοπεί η επικοινωνία.

Η NASA δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αδέσποτα σήματα από το Voyager 2, το οποίο βρίσκεται πάνω από 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τέτοια απόσταση.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα, καθώς και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα – μόλις 16 μέρες πριν από το πανομοιότυπο Voyager 1. Εισήλθε στο διαστρικό διάστημα το 2018, έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Πώς θα διορθωθεί το λάθος

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία της Καμπέρα – τμήμα του Δικτύου Βαθέως Διαστήματος της NASA – θα «βομβαρδίσει» την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της.

Διαφορετικά, η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά συστήματος του διαστημικού σκάφους, που θα πρέπει να αποκαταστήσει την επικοινωνία.

Το Voyager 1, που εξακολουθεί να έχει επαφή με τη Γη, βρίσκεται τώρα σχεδόν 24 δισ. χλμ. μακριά, και είναι το πιο μακρινό διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ