ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγίδα και Νεπαλέζος έσπασαν το ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στις 14 ψηλότερες κορυφές

Νορβηγίδα και Νεπαλέζος έσπασαν το ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στις 14 ψηλότερες κορυφές
Η Kristin Harila και ο Tenjin Sherpa ολοκλήρωσαν το κατόρθωμά τους σε τρεις μήνες και μία ημέρα Field Productions

Μια Νορβηγίδα και ένας Νεπαλέζος κατέρριψαν το ρεκόρ για την ταχύτερη ανάβαση και στα 14 βουνά των 8.000 μέτρων στον κόσμο.

Η Kristin Harila και ο Tenjin Sherpa – γνωστός ως Lama – ολοκλήρωσαν το κατόρθωμα σε τρεις μήνες και μία ημέρα αφού ανέβηκαν στο K2 του Πακιστάν, την τελευταία κορυφή της αποστολής τους, η οποία θεωρείται τεχνικά πιο απαιτητική από το Έβερεστ.

Το ζευγάρι ξεπέρασε το ρεκόρ των έξι μηνών και έξι ημερών του γεννημένου στο Νεπάλ Βρετανού Nirmal Purja, το οποίο είχε επιτευχθεί το 2019.

Και τα δύο ρεκόρ επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια οξυγόνου και ελικοπτέρων, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις από την ορειβατική κοινότητα.

Ο Purja προσπαθεί τώρα να πετύχει το ρεκόρ για την ταχύτερη ανάβαση και των 14 κορυφών χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, Nirmal Purja, στην κορυφή του ΈβερεστNirmal 'Nims' Purja, Bremont Project Possible

Η ανάβαση στα βουνά αυτά θεωρείται επικίνδυνη από τους ειδικούς, καθώς οι ορειβάτες μπαίνουν στη «ζώνη θανάτου» – όρος που περιγράφει υψόμετρα άνω των 8.000 μέτρων, όπου το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε ανεπαρκή επίπεδα οξυγόνου.

Το Έβερεστ εξέδωσε φέτος περισσότερες άδειες από ποτέ, για τις αποστολές της εαρινής περιόδου. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Νεπάλ στη λήξη της εαρινής αναρριχητικής περιόδου τον Ιούνιο, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε αγνοούνται στο Έβερεστ.

Με πληροφορίες από: Norwegian woman and Nepali guide set record for summit of 14 ‘super peaks’ by Caolán Magee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ