ΚΟΣΜΟΣ

Τα πραγματικά προβλήματα της ουκρανικής αντεπίθεσης - Οι Ρώσοι αφήνουν πίσω τους καμένη γη

Τα πραγματικά προβλήματα της ουκρανικής αντεπίθεσης - Οι Ρώσοι αφήνουν πίσω τους καμένη γη
AP Photo/Libkos

Τα κέρδη του Κιέβου στα πεδία των μαχών είναι αντικειμενικά πενιχρά, συγκριτικά με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί πριν από την επίσημη ανακοίνωση της αντεπίθεσης από το στόμα του Zελένσκι  πριν από δύο και πλέον μήνες.

Οι μαχητές της Ουκρανίας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις ρωσικές οχυρώσεις, τα χαρακώματα, τα ναρκοπέδια και μία σειρά από ζητήματα, τα οποία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη κι αν η προέλασή τους είναι σε πολλά σημεία επιτυχής.

Πολλές είναι οι πηγές από το ουκρανικό στρατόπεδο που μιλούν για ανακαταλήψεις περιοχών, στις οποίες όμως οι δυνάμεις του Κιέβου είναι αδύνατο να στρατοπεδεύσουν και κυρίως να διατηρήσουν στην κατοχή τους, μετά την εκδίωξη των Ρώσων.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες από μπάζα και στάχτες που ο 18μηνος πόλεμος αφήνει πίσω του.

Στην πορεία των δυνάμεων του Κιέβου, με τις κατακτήσεις στο νότιο μέτωπο, έχουν επιστρέψει σε ουκρανικά χέρια πάνω από 4 χωριά και 2 μικρές πόλεις, εντούτοις καμία από τις ανακαταλήψεις δεν αποτελεί σήμερα ασφαλή περιοχή.

AP Photo/Libkos

Το ρωσικό πυροβολικό καταλαμβάνει κατά την υποχώρηση καίριες θέσεις στην οπισθοφυλακή και σφυροκοπά νύχτα και μέρα περιοχές που δεν παρέχουν την παραμικρή κάλυψη από τα πυρά αλλά και τα στοιχεία της φύσης.

Το μέγεθος της καταστροφής - όπως σημειώνουν οι Ουκρανοί από τα πεδία - είναι απλά τεράστιο καθώς υπάρχουν ουσιαστικά πολλές περιοχές που έχουν σβηστεί από τον χάρτη.

Η Μόσχα, όπως απέδειξε από την αρχή της εισβολής επιχειρεί να διαλύσει όσες πόλεις δεν μπορεί να διατηρήσει στην κατοχή της ή δεν μπορεί να πάρει υπό τον έλεγχό της.

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 14 μήνες από την πολιορκία και την τελική πτώση της Μαριούπολης, δεν έμεινε όμως κρυφό από τις κάμερες των δυτικών μέσων και τις μαρτυρίες όσων έζησαν τον απόλυτο τρόμο του ρωσικού αποκλεισμού στο μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι στην αζοφική θάλασσα, πως οι Ρώσοι ισοπεδώνουν τα πάντα εάν πρόκειται να καταλάβουν μία περιοχή.

Το ίδιο επέλεξαν να κάνουν αποχωρώντας από την Χερσώνα, αλλά η ουκρανική επέλαση και η ταχύτητα της επίθεσης δεν τους έδωσε το περιθώριο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως είχαν τον τρόπο να δημιουργήσουν τεράστια καταστροφή, όταν - μήνες αργότερα - ανατίναξαν το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Καρχόβκα.

Σήμερα, με την ουκρανική αντεπίθεση σε εξέλιξη, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Κιέβου – για πρώτη φορά.

Εάν το σχέδιο Ζελένσκι δεν υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο επόμενος χειμώνας θα είναι δυσκολότερος από τον προηγούμενο, καθώς η Ρωσία θα έχει καταφέρει να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τρόπο αποτελεσματικό μεγάλες εκτάσεις ουκρανικής γης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ