ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν - Στην Τουρκία πάει σύντομα ο Ρώσος πρόεδρος

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν - Στην Τουρκία πάει σύντομα ο Ρώσος πρόεδρος
(Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να τον προέτρεψε να αποφύγει την κλιμάκωση.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφτεί το επόμενο διάστημα την Τουρκία.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης», κατέληξε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν έκανε αναφορά σε ημερομηνίες για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, ωστόσο ο Ερντογάν είχε πει προ ημερών ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και μέσα στο μήνα.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, που πήρε σάρκα και οστά με τη βοήθεια της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2022, επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα, όμως, αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Η τηλεφωνική επαφή έρχεται μετά από χτύπημα της Μόσχας στα λιμάνι των σιτηρών της Ουκρανίας τις πρωινές ώρες της Τετάρτης -κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει «άμεσα» στη συμφωνία για τα σιτηρά, μόλις η Δύση αντιμετωπίσει της ανησυχίες της Ρωσίας.

Το σχόλιο αυτό έγινε μόλις μια ημέρα αφότου ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι η Ρωσία ενδεχομένως να θέλει να επιστρέψει στο διαπραγματευτικό τραπέζι για τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ