ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης - Διεθνής κατακραυγή

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης - Διεθνής κατακραυγή
Ap Photo

Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σήμερα Παρασκευή 4/8, σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών, δήλωσαν οι υποστηρικτές του, επικαλούμενοι τον δικαστή.  Η νέα καταδίκη Ναβάλνι προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή με τον ΟΗΕ και την ΕΕ να ζητά την «άμεση απελευθέρωσή» του.

«Αυτή η καταδίκη εγείρει νέες ανησυχίες αναφορικά με τη δικαστική παρενόχληση και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για πολιτικές σκοπιμότητες στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Τα κράτη «έχουν την υποχρέωση να σέβονται (...) όλα τα δικαιώματα σε μια δίκαιη δίκη και δίκαιη διαδικασία για όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους», συμπλήρωσε, καλώντας τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν αυτές τις υποχρεώσεις σταματώντας αμέσως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι και να τον αποφυλακίσουν.

Αυτή η νέα καταδίκη του Ρώσου πιο σφοδρού εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο αυστηρής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία», σημειώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας μια δικαστική απόφαση με «πολιτικά κίνητρα» και ζήτησε εκ νέου την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή του.

Στο τέλος μιας «δίκης-παρωδίας», «αυτή η αυθαίρετη καταδίκη είναι μια απάντηση στο θάρρος του να επικρίνει το καθεστώς του Κρεμλίνου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο twitter (X).

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο (...) τη σύλληψή του, τη δίκη του και την καταδίκη του με πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

  • Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία». «Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από αυτούς που αντιτίθενται στον πόλεμο, τη διαφθορά και υπερασπίζονται τη δημοκρατία, ακόμη και από ένα κελί φυλακής. Δεν θα φιμώσει τις επικριτικές φωνές», τόνισε η Μπέρμποκ με ανάρτησή της στο Χ.
  • Το Παρίσι καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την ποινή κάθειρξης του Ναβάλνι, κρίνοντάς την μια «δικαστική παρενόχληση» εναντίον του. «Καλούμε για άλλη μια φορά τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν τον Ναβάλνι αμέσως και άνευ όρων, καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουλίου 2023, οι Ρώσοι δημόσιοι κατήγοροι ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών στον φυλακισμένο Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με την κατηγορία της εξτρεμιστικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το δικαστήριο στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση του.

Η δίκη του Ναβάλνι ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, κεκλεισμένων των θυρών, στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου ήδη εκτίει ποινές συνολικής διάρκειας 11-1/2 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως λέει, επινοήθηκαν για να τον φιμώσουν.

Όπως διευκρινίζει ο ιστότοπος Mediazona, συνολικά, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η σημερινή συνεδρίαση, έχουν πραγματοποιηθεί 16 συνεδριάσεις. Από την αρχή της δίκης, απαγορεύθηκε η είσοδος των δημοσιογράφων στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ στην συνέχεια απαγορεύθηκε η πρόσβαση του κοινού στην δίκη.

Ο Ναβάλνι κατηγορείται βάσει έξι άρθρων του ρωσικού Ποινικού Κώδικα: για έκκληση προς εξτρεμισμό, για δημιουργία ΜΚΟ που καταπατάει τα δικαιώματα των πολιτών, για χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας, για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης, για προσέλκυση ανηλίκων με σκοπό την πραγματοποίηση επικίνδυνων πράξεων και για αποκατάσταση του ναζισμού.

Μαζί με τον Ναβάλνι στην ίδια υπόθεση δικάζεται ο πρώην τεχνικός διευθυντής του καναλιού Navalnii LIVE στο You Tube, Ντάνιελ Χαλόντνιι, ο οποίος ήδη βρίσκεται υπό κράτηση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μάρτυρες υπεράσπισης στην υπόθεση Ναβάλνι, ήσαν οι καταδικασθέντες Ρώσοι πολιτικοί Ιλιά Γιάσιν, Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά και Λίλια Τσάνισεβα, όπως επίσης και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιεκατερίνεμπουργκ Γιεβγκένι Ρόϊζμαν και ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ