ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βαυαροί σύμμαχοι της Μέρκελ προειδοποιούν για το κόστος του Brexit

Οι Βαυαροί σύμμαχοι της Μέρκελ προειδοποιούν για το κόστος του Brexit
REUTERS

Η Γερμανία δεν πρέπει να επωμιστεί μεγαλύτερο κόστος από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., δήλωσε ο Βαυαρός υπουργός Οικονομίας, Μάρκους Σέντερ.

Ο Σέντερ, από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που έχουν την διακυβέρνηση του νότιου κρατιδίου της Βαυαρίας και συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελας Μέρκελ , δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι η Ε.Ε. οφείλει να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας και να μειώσει το κόστος συνεισφοράς.

«Ο κόσμος λέει ότι είμαστε αντιμέτωποι με δις ευρώ σε πρόσθετες συνεισφορές. Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να σιγουρευτούμε ότι μετά το Brexit το βάρος της βρετανικής συνεισφοράς δεν θα μεταφερθεί στους Γερμανούς και τα υπόλοιπα κράτη», είπε ο Σέντερ.

Προειδοποίησε επίσης κατά της μετατόπισης της ισορροπίας της ένωσης προς τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες αφού τώρα υπάρχουν λιγότερα μέλη της Βόρειας Θάλασσας, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική που επικεντρώνεται στη σταθερότητα της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η Ιταλία έχει ζητήσει αναπροσαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για το έλλειμμα και τις τραπεζικές ενισχύσεις ώστε να ληφθούν υπόψη φορολογικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας μετά το Brexit.

Ωστόσο οι αυστηρότεροι κανόνες για τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο περιορισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέρος ενός σχεδίου μεταρρύθμισης που συντάχθηκε από τους συμβούλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι πιθανό να μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές και να συρρικνώσει την ανάπτυξη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ