ΚΟΣΜΟΣ

DW: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γαλλίας-Νίγηρα

DW: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γαλλίας-Νίγηρα
Νιγηριανοί συμμετέχουν σε μια πορεία των υποστηρικτών του ηγέτη του πραξικοπήματος στρατηγού Abdourahmane Tchiani στο Niamey του Νίγηρα, κρατώντας πλακάτ που γράφουν «Κάτω η Γαλλία, ζήτω ο Πούτιν» (AP Photo/Sam Mednick, File)

Διαμαρτυρία υπέρ του εκλεγμένου προέδρου του Νίγηρα Μοχάμετ Μπαζούμ αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου 05/08 έξω από την Πρεσβεία του Νίγηρα στο Παρίσι. Η πρέσβειρα της χώρας στη γαλλική πρωτεύουσα, αγνοώντας τις εντολές των πραξικοπηματιών, αρνείται να εγκαταλείψει τη θέση της.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, στο εσωτερικό του Νίγηρα, έντονα είναι τα αντιγαλλικά συνθήματα από υποστηρικτές των πραξικοπηματιών, που ζητούν την άμεση αποχώρηση της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης από τη χώρα.

Λίγες ώρες απομένουν στο μεταξύ μέχρι την Κυριακή και την εκπνοή του τελεσίγραφου της Κοινότητας των Χωρών Δυτικής Αφρικής (CDEAO) προς τη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα με την απειλή επέμβασης, εάν δεν αποκαταστήσουν συνταγματικά τον πρόεδρο Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται σε ομηρία στο προεδρικό μέγαρο.

Πώς θα ήταν μια γαλλική εμπλοκή στον Νίγηρα;

Στη Γαλλία πάντως εντείνεται όσο περνούν οι μέρες η ανησυχία των Γάλλων πολιτών για το ποια θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εμπλοκή της Γαλλίας, η οποία διατηρεί αεροπορική βάση έξω από την πρωτεύουσα Νιαμέ και 1.500 στρατιώτες.

Σε πρωινή δήλωσή της στο κρατικό ραδιόφωνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υπήρξε πολύ προσεκτική. Απέφυγε να απαντήσει, υποστηρίζοντας όμως παράλληλα τις απειλές της Δυτικοαφρικανικής Κοινότητας.

«Ομόφωνα οι χώρες της περιοχής έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα» δήλωσε χαρακτηριστικά, με εξαίρεση βέβαια το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, πρώην γαλλικές αποικίες, με τις οποίες επήλθε ρήξη και έχουν αποχωρήσει από την Κοινότητα.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Γαλλία δεν σκοπεύει πάντως να αποσύρει τους Γάλλους στρατιώτες από τον Νίγηρα, θεωρώντας σε ισχύ τη στρατιωτική συμφωνία του 2013 και μη αναγνωρίζοντας τους τωρινούς πραξικοπηματίες. Η Κατρίν Κολονά έδειξε να αισιοδοξεί ωστόσο για μια διπλωματική λύση μέχρι αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ