ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο

Πορτογαλία: Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο
(AP Photo/Armando Franca)

Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες και 14 αεροσκάφη δίνουν μάχη για την κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας προειδοποιεί ότι λόγω των καιρικών συνθηκών –ζέστη, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους– μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε μέχρι τη Φάτιμα, στο Ναό της Παναγίας όπου σήμερα είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές για να υποδεχτούν και να ακούσουν τον Πάπα Φραγκίσκο. Η Φάτιμα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιοχή που έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης. Για προληπτικούς λόγους διατάχθηκε η απομάκρυνση 100 κατοίκων. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή καταστροφές σε σπίτια.

Ο διοικητής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Τζόντι Ράτο είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία αύριο, Κυριακή 06/08 στο Καστέλο Μπράνκο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, από 38 σήμερα. Συναγερμός έχει σημάνει και στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, όπου αύριο, τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Πάπα στη χώρα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει μέχρι τους 41 βαθμούς.

Ο Αύγουστος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του έτους για την Πορτογαλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ