ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ απορρίπτει κατηγορηματικά γαλλικό δημοψήφισμα

Ο Ολάντ απορρίπτει κατηγορηματικά γαλλικό δημοψήφισμα
REUTERS/Pascal Rossignol

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα την διενέργεια δημοψηφίσματος στην Γαλλία με το ερώτημα παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία θα είναι η ευκαιρία των ψηφοφόρων να αποφασίσουν την ευρωπαϊκή πολιτική που επιθυμούν.

Στην Γαλλία η Λεπέν έχει ήδη διατυπώσει το αίτημα για ένα δημοψήφισμα, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Πολιτικοί των παραδοσιακών κομμάτων, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο κεντροδεξιός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και πρώην πρωθυπουργός, Αλεν Ζιπέ, ζήτησαν δημοψήφισμα για ένα νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Γιατί να οργανώσεις έναν τέτοιο σάλο και αντιπαράθεση αν δεν επιθυμείς να φύγεις από την Ε.Ε.; Ψέματα, απλουστεύσεις, υπερβολές ακόμη και η βία όπως είδαμε στην καμπάνια της Μεγάλης Βρετανίας, δεν αρκούν για αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους;», δήλωσε ο Ολάντ στην εφημερίδα Les Echos, όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 55% των Γάλλων δεν επιθυμεί την διενέργεια δημοψηφίσματος ενώ το 45% πιστεύει ότι αποτελεί καλή ιδέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ