ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Εις θάνατον επτά Παλαιστίνιοι για «συνεργασία» με το Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Εις θάνατον επτά Παλαιστίνιοι για «συνεργασία» με το Ισραήλ
AP Photo

Επτά Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού, με την κατηγορία της «συνεργασίας» με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 6/8, το υπουργείο Εσωτερικών του θύλακα που ελέγχεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Το στρατοδικείο επέβαλε επίσης ποινές ισόβιας κάθειρξης με καταναγκαστική εργασία σε ακόμη επτά άτομα. Η ποινή ισοδυναμεί με φυλάκιση 25 ετών στη Γάζα.

Με βάση την παλαιστινιακή νομοθεσία, οι καταδίκες σε θάνατο πρέπει να εγκριθούν από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Όμως αφότου ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας η Χαμάς, το 2007, έπειτα από έναν εμφύλιο, το κίνημα κυβερνά χωρίς να συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τον περασμένο Απρίλιο δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι τέσσερις σε ισόβια κάθειρξη για τις ίδιες κατηγορίες.

Πέρσι στη Λωρίδα της Γάζας επιβλήθηκαν τουλάχιστον 17 καταδίκες σε θάνατο.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν τον Σεπτέμβριο του 2022 την εκτέλεση πέντε Παλαιστινίων από τη Χαμάς, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση» των παλαιστινιακών νόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ