ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο: Ξεβράστηκαν ανθρώπινα μέλη σε παραλία κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Ρίο: Ξεβράστηκαν ανθρώπινα μέλη σε παραλία κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
REUTERS/Sergio Moraes

Μόλις 38 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας, η κατάσταση στην πόλη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Ένας κολυμβητής βρέθηκε μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα την Τετάρτη όταν ξεβράστηκαν ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη στην παραλία, ακριβώς μπροστά από την Ολυμπιακή Αρένα Μπίτς Βόλεϊ στην διάσημη παραλία Copacabana.

Ένα πόδι και ένα ακόμη αδιευκρίνιστο ανθρώπινο μέλος βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Αντρέ Λουίς, αξιωματούχο της στρατιωτικής αστυνομίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι τα μέλη ανήκουν σε γυναίκα ή σε νεαρό άνδρα.

Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό περιστατικό στην χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, τον ιό Ζίκα και μια επικείμενη στάση εργασίας των αστυνομικών που ενδέχεται να εκτοξεύσει τα περιστατικά βίας στα ύψη.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο δεν έχει χρήματα

Δύο ημέρες πριν την ανακάλυψη του μακάβριου ευρήματος, ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο προειδοποίησε ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «παταγώδη αποτυχία» αφού η πολιτεία δεν διαθέτει χρήματα.

«Είμαι αισιόδοξος για τους Αγώνες όμως πρέπει να δείξω την αλήθεια. Μπορούμε να κάνουμε σπουδαίους Ολυμπιακούς, όμως κάποια βήματα δεν έχουν γίνει και μπορεί να αποτύχουν,» δήλωσε ο Φρανσίσκο Ντορνέλες στην εφημερίδα Ο Γκλόμπο.

Κάποια κόστη των Ολυμπιακών καλύπτονται από την πόλη του Ρίο όμως το βάρος πέφτει και στην τοπική κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Η πολιτεία βρίσκεται επισήμως σε έκτακτη ανάγκη ζητώντας ομοσπονδιακή αυτό το μήνα, όμως δεν έχει λάβει τα χρήματα. Ο Ντορνέλες προειδοποίησε για δυσλειτουργίες σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες ενώ, όπως είπε, χωρίς τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία μπορεί να καλύψει μόνο τα έξοδα της μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Καλωσήλθατε στην κόλαση»

Η απόγνωση για την μη καταβολή δεδουλευμένων στους αστυνομικούς οδήγησε σε αρκετές διαδηλώσεις.

κολαση

Συγκεντρωμένοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της πόλης κρατούσαν ένα πανό που ανέγραφε: «Καλωσήλθατε στην κόλαση. Η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν πληρώνονται, όποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι ασφαλής».

Παρόμοια μηνύματα είναι γραμμένα με σπρέι σε διάφορα σημεία της πόλης, ένα από αυτά αναφέρει πως τα νοσοκομεία της πόλης δεν λειτουργούν.

27χρονος άνδρας επεχείρησε να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα

Ένας 27χρονος άνδρας συνελήφθη την Κυριακή, στη νοτιοδυτική πόλη Μαρακαζού της Βραζιλίας, αφού αποπειράθηκε (ανεπιτυχώς) να σβήσει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο Μαρσελίνο Ματέους Σίλβα Προένσα φαίνεται στις εικόνες να περιμένει καρτερικά στο πεζοδρόμιο και την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που η αυτοκινητοπομπή με την Ολυμπιακή Φλόγα περνούσε από μπροστά του, να πιάνει τον κουβά και να πετά το νερό.

Ο 27χρονος περιέλουσε με νερό τον λαμπαδηδρόμο και τους φύλακες ασφαλείας, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να σβήσει το σύμβολο του Ολυμπισμού. Στη συνέχεια, συνελήφθη.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Προένσα είχε ποστάρει στο λογαριασμό του στο Facebook μία φωτογραφία ενός λαμπαδηδρόμου με το μήνυμα «περιμένοντας να περάσει η δάδα» ενώ τη Δευτέρα, ανήρτησε ένα meme με ένα σούπερ ήρωα που κρατούσε την Ολυμπιακή φλόγα γράφοντας: «Έχω τη δάδα, όμως δεν έχω εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια, ποιότητα ζωής...»

Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει ακόμη στο αν τα κίνητρα του νεαρού δράστη ήταν πολιτικά. Ο 27χρονος αφέθηκε ελεύθερος μετά από καταβολή 295 δολαρίων. Στην περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Ο ίδιος, πάντως, δε φάνηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος... Αντιθέτως, έμοιαζε να απολαμβάνει τη δημοσιότητα που κατάφερε να κερδίσει, φιλοδωρώντας του φίλους του στο Facebook με μία σέλφι μετά την αποφυλάκιση.

Η δάδα με την Ολυμπιακή φλόγα συνέχισε την πορεία της στην επαρχία της Βραζιλίας, μέχρι να φτάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 5 Αυγούστου.

Θανατώθηκε τζάγκουαρ κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας

Συνήθεια που γίνεται "λατρεία" φαίνεται πως είναι η θανάτωση ζώων το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατο θύμα ένα τζάγκουαρ με το όνομα Τζούμα, το οποίο συμμετείχε τη Δευτέρα σε λαμπαδηδρομία στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Όπως γράφουν βραζιλιάνικα και διεθνή ΜΜΕ, η ειδική τελετή έλαβε χώρα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας. Όταν αυτή πέρασε από τον ζωολογικό κήπο του Ρίο, εκεί την περίμεναν στρατιώτες, αλλά και τα ζώα του κήπου, ανάμεσα στα οποία η Τζούμα και ένα ακόμα τζάγκουαρ.

Αμφότερα ήταν εξημερωμένα, αλλά επειδή τα ζώα δεν συνηθίζουν τις τελετές για Ολυμπιακούς Αγώνες, η Τζούμα κάποια στιγμή αγχώθηκε, σηκώθηκε από το έδαφος όπου την είχαν διατάξει να κάθεται και άρχισε να «κινείται απειλητικά» προς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, μάλιστα έπεσε πάνω σε έναν από τους στρατιώτες.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και οι υπεύθυνοι του κήπου τη σημάδεψαν με αναισθητικά βέλη. Κι όταν δεν βρήκαν στόχο, έθεσαν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο σχέδιο. Σφαίρες. Η Τζούμα πλήρωσε όλα τα στάδια της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Τόσο αυτό που τα θέλει να κλείνονται σε κλουβιά ώστε να διασκεδάζουν οι άνθρωποι, όσο και το πιο εξελιγμένο, αυτό του να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ