ΚΟΣΜΟΣ

Σπουδαία ανακάλυψη: Ανθρακωρυχείο στη Σερβία έκρυβε ρωμαϊκό πλοίο

Σπουδαία ανακάλυψη: Ανθρακωρυχείο στη Σερβία έκρυβε ρωμαϊκό πλοίο
Στιγμιότυπο από το σημείο των ανασκαφών Screen grab / Reuters

Με μία μεγάλη ανακάλυψη ήρθε αντιμέτωπος ένας ανασκαφέας σε ορυχείο του Drmno της Σερβίας, καθώς εντόπισε ένα σκελετό πλοίου, πιθανότατα ρωμαϊκών χρόνων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι ειδικοί μέχρι στιγμής, συνεχίζουν και ξεθάβουν με λεπτές κινήσεις και απαλά τα ξύλινα μέρη, αφαιρώντας την άμμο από την καρίνα με βούρτσες.

Η πόλη βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου, κοντά στην πρώην ρωμαϊκή πόλη Viminacium, γνωστή για τα τεχνουργήματα ρωμαϊκών χρόνων.

Οι ειδικοί δεν εξεπλάγησαν από αυτή την ανακάλυψη, διότι τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί και άλλο τέτοιο πλοίο.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Miomir Korac, που ηγείται των εργασιών, το πλοίο μπορεί να προέρχεται από τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ., όταν το Viminacium ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Moesia Superior και λιμάνι στον παραπόταμο Mlawa, του Δούναβη.

Στα ρωμαϊκά χρόνια, το Viminacium είχε 45.000 κατοίκους, και εκτός από οχυρό, ναό και λουτρό, διέθετε επιπλέον ιππόδρομο, ένα ανάκτορο, ένα αμφιθέατρο και ένα υδραγωγείο.

Οι ανασκαφές στην περιοχή αυτή συνεχίζονται από το 1882, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι έχουν εξερευνήσει μόνο το 5% της τοποθεσίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί χρυσές πλάκες, γλυπτά από νεφρίτη, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, όπλα, ακόμη και τα ερείπια τριών μαμούθ.

Παράλληλα έχουν ανακαλυφθεί δύο πλοία και τρία κανό, τα οποία οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βυθίστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν στην όχθη του ποταμού.

Στο μέλλον, το πλοίο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα που ανασκάφτηκαν στο Viminacium, θα εκτεθούν σε μουσείο που δημιουργείται στην πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ