ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με έντονο "άρωμα" τρομοκρατίας οι βομβιστές

Κωνσταντινούπολη: Από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με έντονο "άρωμα" τρομοκρατίας οι βομβιστές
Hurriyet

Οι δύο από τους τρεις βομβιστές της Κωνσταντινούπολης προέρχονται από πρωην σοβιετικές δημοκρατίες, των οποίων πολίτες έχουν απασχολήσει πάρα πολλές φορές τις Αρχές κυρίως για θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας. 

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές οι βομβιστές κατάγονται από το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία και την Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΕ από το 2009 έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κιργιζίας για λόγους ασφαλείας.

Άλλοι εννέα ύποπτοι, που πιστεύεται ότι είχαν επαφή με μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά από εφόδους που έγιναν τα ξημερώματα σε τέσσερις περιοχές της Σμύρνης, μετέδωσε το Reuters.

Η τουρκική αστυνομία προφυλάκισε 13 άτομα - τα τρία από τα οποία είναι αλλοδαποί - καθώς θεωρείται ότι έχουν συνεργαστεί με τους βομβιστές.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση, στρατολόγηση και προμήθεια επιμελητειακής υποστήριξης στη σουνιτική σκληροπυρηνική οργάνωση.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι τουρκικές Αρχές, καταδεικνύουν πως η επίθεση έχει τη "σφραγίδα" του ISIS, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της χώρας Εκφάν Αλά.

Η επίσημη ανάληψη ευθύνης, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί από καμία οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ