ΚΟΣΜΟΣ

Κουβανοί μετανάστες κατηγορούν τις αμερικανικές Αρχές για απάνθρωπη μεταχείριση

Κουβανοί μετανάστες κατηγορούν τις αμερικανικές Αρχές για απάνθρωπη μεταχείριση
COURTESY US COAST GUARD

Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών του διακοπών στη Φλόριντα και ενώ ψάρευε μάχι-μάχι, ο Jason Harrelson βρήκε στη θάλασσα ένα γράμμα με πολύ ιδιαίτερο περιεχόμενο.

Κουβανοί μετανάστες είχαν συντάξει ένα γράμμα με σκοπό να ζητήσουν βοήθεια, καθώς υπέφεραν από απάνθρωπη μεταχείριση σε αμερικανική βάση.

Συγκεκριμένα, 24 Κουβανοί μετανάστες με προορισμό τη Φλόριντα ξαπόστασαν για κάποιες ώρες σε ένα φάρο ανάμεσα σε Κούβα και Αμερική, όπου εντοπίστηκαν από ένα τηλεοπτικό συνεργείο που βρισκόταν σε ελικόπτερο. Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να παραδοθούν στην ακτοφυλακή και ισχυρίζονται πως τότε «ξεκίνησε η τραγωδία τους».

Οι μετανάστες κρατήθηκαν στην ακτή για περίπου ένα μήνα, μέχρι δηλαδή να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την επιστροφή τους στην Κούβα. Ο δικαστής τελικά αποφάσισε κατά των μεταναστών και η απόφασή του έγινε γνωστή την ημέρα που το προαναφερόμενο γράμμα ήρθε στην επιφάνεια.

Το γράμμα ξεκινούσε με μία παράκληση σε όποιον το βρει «να το δώσει στο δικηγόρο μας ή σε όποιον θα μπορούσε να μας βοηθήσει».

Οι μετανάστες συνέχιζαν: «Είμαστε 24 άτομα, 2 γυναίκες, η μία πολύ άρρωστη. 37 ημέρες κοιμόμαστε στο πάτωμα και το φαγητό είναι για τους σκύλους. Μας χτυπούν και έχουμε ήδη συντρόφους που έχουν αρχίσει να τρελαίνονται».

Ως αντίδραση στο γράμμα, η ακτοφυλακή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι οι μετανάστες κρατήθηκαν «υπό τις καλύτερες πιο άνετες δυνατές συνθήκες. Τους φερθήκαμε με προσοχή, σεβασμό και συμπόνια τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Όλοι οι μετανάστες είχαν πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ρούχα και ιατρική φροντίδα».

Το CNN δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του γράμματος ή των κατηγοριών.

Ο δικηγόρος τους δήλωσε πως πιστεύει στην αυθεντικότητα του γράμματος και πως θα πολεμήσει για αυτή την υπόθεση, όμως λόγω σεβασμού προς τα όργανα της κυβέρνησης θα το διερευνήσει περεταίρω.

Did Cuban migrants who climbed lighthouse send S.O.S. note?

Catherine E. Shoichet, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ