ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα ανταποδώσει τις ρωσικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα»

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα ανταποδώσει τις ρωσικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP/Uncredited

«Η Ουκρανία θα ανταποδώσει τις ρωσικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, για να διασφαλίσει ότι τα χωρικά της ύδατα δεν θα είναι αποκλεισμένα, ούτως ώστε να είναι εφικτές οι εισαγωγές και εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγαθών», τονίζει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα παραπάνω, είναι από απόσπασμα δηλώσεών του Ουκρανού προέδρου, σε δημοσιογράφους από χώρες της Λατινικής Αμερικής, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το βίντεο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, λίγες ημέρες αφότου ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), παγιδευμένα με εκρηκτικά, έπληξαν ένα πολεμικό πλοίο και ένα δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Ρωσία.

«Εάν η Ρωσία εξακολουθήσει να διαφεντεύει τη Μαύρη Θάλασσα, πέραν των χωρικών υδάτων της, επιβάλλοντας αποκλεισμούς ή εξαπολύοντας πυρά εναντίον μας, η Ουκρανία θα πράξει το ίδιο. Πρόκειται για δικαιολογημένη υπεράσπιση των κεκτημένων μας, ανεξαρτήτως (ασφαλούς) διαδρόμου», είπε ο Ζελένσκι.

«Δεν διαθέτουμε τόσα πολλά πλοία. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν (οι Ρώσοι) ότι μέχρι το τέλος του πολέμου δεν θα τους έχει απομείνει κανένα πλοίο. Κανένα!», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών.

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις.

Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κλιμακωθεί μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Έκτοτε, ρωσικοί πύραυλοι και UAV έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη σιταποθήκες και λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο ναυτικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλλει οι ρωσικές δυνάμεις στραγγαλίζουν την ουκρανική οικονομία, η οποία πριν από την έναρξη του πολέμου βασιζόταν στις εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ