ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε αρχαίο κρανίο παιδιού που υποδηλώνει ένα νέο είδος ανθρώπου

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους ειδικούς, ωστόσο, είναι ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ατόμου δεν ταίριαζαν με τη γενεαλογία που χωρίστηκε για να σχηματίσει τους Νεάντερταλ. photo/Wu Et Al

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει ένα νέο είδος ανθρώπου αφού βρήκαν ένα αρχαίο κρανίο που ανήκε σε ένα παιδί που έζησε έως και 300.000 χρόνια πριν.

Τα απολιθωμένα υπολείμματα, τα οποία περιελάμβαναν οστά γνάθου, κρανίου και ποδιού, ανακαλύφθηκαν στο Hualongdong της Κίνας το 2019.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους ειδικούς, ωστόσο, είναι ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ατόμου δεν ταίριαζαν με τη γενεαλογία που χωρίστηκε για να σχηματίσει τους Νεάντερταλ, ούτε τους Ντενίσοβαν, ούτε εμάς, που τους έκανε να υποψιαστούν ότι μπορεί να μας λείπιει ένα κλαδί από το ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο.

Χρησιμοποιώντας τα ανακτημένα θραύσματα του κρανίου και των σιαγόνων του απολιθώματος, η ομάδα μπόρεσε να διακρίνει ότι το πρόσωπο αυτού του ατόμου έμοιαζε με κάτι παρόμοιο με έναν σύγχρονο άνθρωπο, ενώ η έλλειψη καθορισμένου πηγουνιού μοιάζει περισσότερο με ένα Denisovan - ένα εξαφανισμένο είδος της από την Ασία.

Τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και το σαγόνι - που πιθανότατα ανήκαν σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών - όλα φαινόταν να «αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά», σύμφωνα με ειδικούς στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS).

Αλλά από την άλλη πλευρά, το υπόλοιπο πρόσωπο του παιδιού είχε χαρακτηριστικά που έμοιαζαν περισσότερο με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Οδήγησε την ομάδα των ερευνητών στο συμπέρασμα ότι είχαν αποκαλύψει μια εντελώς νέα γενεαλογία ανθρώπων - ένα υβρίδιο μεταξύ του κλάδου που μας έδωσε τους σύγχρονους ανθρώπους και εκείνου που οδήγησε στους Ντενίσοβαν στην περιοχή.

Αυτό θα σήμαινε ότι υπήρχε η γενεαλογία Homo erectus που οδήγησε στον σημερινό Homo sapiens, τη γενεαλογία των Denisovan και αυτός ο τρίτος σύνδεσμος στο γενεαλογικό δέντρο των ανθρωπίνων στην Ασία που ήταν «φυλογενετικά κοντά» σε εμάς.

Το εύρημα είναι επίσης σημαντικό επειδή προηγούμενες μελέτες για τα λείψανα του Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία έχουν βρει στοιχεία για μια τέταρτη γενεαλογία ανθρωπίνων που ζουν στο Μέσο έως το Ύστερο Πλειστόκαινο.

Αυτές οι διαφορές οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι έχουν αποκαλύψει μια εντελώς νέα γενεαλογία ανθρωπίνων στην Ασία - πιθανώς ενισχυμένη από γονιδιωματικές μελέτες των υπολειμμάτων του Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία, οι οποίες έχουν βρει στοιχεία DNA για μια τέταρτη γενεαλογία ανθρωπίνων.

Ωστόσο, αυτή η ομάδα που λείπει δεν έχει εντοπιστεί ποτέ επίσημα στο αρχείο απολιθωμάτων.

Στην Κίνα, ο Homo sapiens εμφανίστηκε μόλις πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Αλλά αυτή η νέα έρευνα θα υποδηλώνει ότι τα «σύγχρονα» χαρακτηριστικά μας υπήρχαν για πολύ περισσότερο από αυτό στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του Homo sapiens και των Νεάντερταλ εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Evolution.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης