ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έκλεισε η έρευνα για τον κωμικό που προσέβαλε τον Ερντογάν με ένα ποίημα

Γερμανία: Έκλεισε η έρευνα για τον κωμικό που προσέβαλε τον Ερντογάν με ένα ποίημα
Wikipedia

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν να μην ασκήσουν δίωξη σε βάρους του σατιρικού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος προσέβαλε τον Ερντογάν με ένα ποίημα του την περασμένη άνοιξη.

Η υπόθεση έκτοτε πήρε απρόσμενα, πολιτική τροπή, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε στην εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μπέχμερμαν για «προσβολή ενός εκπροσώπου ξένου κράτους». Το αδίκημα αυτό, που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους «αναχρονιστικό έγκλημα εσχάτης προδοσίας», τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.

Ο κωμικός είχε γράψει ένα ποίημα, το οποίο διαβάστηκε στην γερμανική τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Ερντογάν παιδεραστή και κτηνοβάτη. Έπειτα από έρευνα μηνών, η εισαγγελία του Μάιντς ανακοίνωσε την Τρίτη:

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν υπήρξε κάποια εγκληματική ενέργεια. Η γελοιογραφία και η σάτιρα δεν συνιστούν προσβολή όταν η υπερβολή των ανθρώπινων αδυναμιών δεν περιλαμβάνει τον σοβαρό διασυρμό του προσώπου.

Για τις εισαγγελικές Αρχές, «η συσσώρευση υπερβολικών χαρακτηρισμών» στο ποίημα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σάτιρα και όχι για «σοβαρή επίθεση» εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Μετά το περιστατικό, ο Μπέχμερμαν εξήγησε ότι γνώριζε πως είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Όπως είπε, ήθελε να δείξει, με αυτούς τους παραλογισμούς, ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε άδικο όταν διαμαρτυρήθηκε για ένα τραγούδι που είχε μεταδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα από τη γερμανική τηλεόραση και επέκρινε την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Η καγκελάριος Μέρκελ προσέφυγε σε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα για να εγκρίνει, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, την έναρξη έρευνας από τις εισαγγελικές Αρχές. Πάρα πολλοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, στήριξαν τότε τον Μπέχμερμαν.

Η υπόθεση πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη: στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει μια προσφυγή του Ερντογάν ο οποίος ζητά να απαγορευτεί η αναμετάδοση του ποιήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ