ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Έξι νεκροί από τη φωτιά στο νησί Μάουι - Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών με απόφαση Μπάιντεν

Χαβάη: Έξι νεκροί από τη φωτιά στο νησί Μάουι - Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών με απόφαση Μπάιντεν
Η φωτιά στη Χαβάη Zeke Kalua/County of Maui via AP

Αποκαρδιωτικές είναι εικόνες από τη Χαβάη, που σαρώνεται από πυρκαγιές,  θυμίζοντας εικόνες αποκάλυψης,  με απολογισμό τουλάχιστον έξι νεκρούς μέχρι στιγμής.

Δραματική είναι η κατάσταση στην ιστορική πόλη Λαχάινα η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί σύμφωνα με τον γερουσιαστή της περιοχής Μπράιαν Σατζ.

Ο Κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, δήλωσε ότι τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης να συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια της πόλης, στο δυτικό τμήμα του τουριστικού νησιού.

«Βιώνουμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ μου. Όλη η Λαχάινα έχει γίνει στάχτη. Είναι σαν αποκάλυψη» ανέφερε ο κάτοικος της πολης, Μέισον Τζάρβι ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει την περιοχή.

«Είναι σαν να έχει βομβαρδιστεί. Σαν ζώνη πολέμου» περιγράφει ο πιλότος ελικοπτέρου, Ρίτσαρντ Όλστεν.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, ενώ αρκετοί ψάχνουν τους δικούς τους καθώς δεν έχουν νέα τους.

Το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι έχει περισυλλέξει 12 άτομα που αναγκάστηκαν να πηδήξουν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που πλησίαζαν την πόλη.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες με εγκαύματα ή από εισπνοή καπνού.

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία ενός κατοίκου του Μάουι, Ντάνιελ Σάλιβαν ο οποίος έκανε λόγο μιλώντας στο CNNi για σκηνές αποκάλυψης ενώ η φωτιά περικύκλωνε το σπίτι του.

Το σπίτι του σώθηκε αλλά πολλοί φίλοι του δεν ήταν τυχεροί καθώς έχασαν τα πάντα.

«Η φωτιά μπλόκαρε τα πάντα (...) Ήταν σαν αποκάλυψη. Δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο».

Η παρέμβαση Μπάιντεν

«Διέταξα να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ομοσπονδιακοί πόροι στα νησιά για να βοηθήσουν στις προσπάθειες» κατάσβεσης των πυρκαγιών, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το υπουργείο Μεταφορών εργάζεται σε συντονισμό με αεροπορικές εταιρείες για την εσπευσμένη απομάκρυνση τουριστών από το νησί Μάουι, το οποίο υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ