ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ αυτοκτονιών στις ΗΠΑ το 2022 - Η έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)

Ρεκόρ αυτοκτονιών στις ΗΠΑ  το 2022 - Η έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)
Ρεκόρ αυτοκτονιών στις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Unsplash

Κάθε ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν στις ΗΠΑ το 2022 αγγίζοντας τις 50.000 με βάση τις καταγραφές που υπάρχουν.

Μάλιστα καταγράφηκε αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (10/8).

Οι μισές και πλέον αυτοκτονίες στη χώρα πέρυσι έγιναν με όπλα, σύμφωνα με τους αριθμούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του κυριότερου ομοσπονδιακού οργανισμού δημόσιας υγείας.

«Οι εννιά στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η Αμερική αντιμετωπίζει κρίση ψυχικής υγείας. Τα νέα δεδομένα για τις αυτοκτονίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα CDC δείχνουν γιατί», τόνισε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, ο Χαβιέρ Μπεσέρα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι βλέπουμε αυτές τις αυξήσεις εδώ και πολλά, πολλά χρόνια», δήλωσε η δρα Ντέμπρα Χούρι, όπως αναφέρει το CNNi επικεφαλής ιατρός του CDC, σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Doctor Radio Reports» του SiriusXM. «Υπήρξε μια μικρή μείωση το 2019 και το 2020, αλλά πραγματικά τα τελευταία 15 χρόνια, βρισκόμαστε σε αυτή την πορεία. Και ξέρω ότι μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό. Ξέρω ότι μπορούμε να παρέμβουμε. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει στίγμα στα θέματα ψυχικής υγείας, να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν και δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία. ... Δεν έχουν όλοι όσοι πεθαίνουν από αυτοκτονία πρόβλημα ψυχικής υγείας. Θα μπορούσε να είναι ένας καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτό».

Πρόσθεσε πως πολλοί εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν πως το να ζητάει κανείς βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας.

Ο δείκτης των αυτοκτονιών το 2022 –14,9 ανά 100.000 κατοίκους– είναι κατά 5% υψηλότερος από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν οι 14,2 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους το 2018.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 καταγράφτηκαν 49.449 αυτοκτονίες, έναντι 48.183 το 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ