ΚΟΣΜΟΣ

Βούλγαρος δήμαρχος συνελήφθη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ ύψους 169.000 ευρώ

Βούλγαρος δήμαρχος συνελήφθη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ ύψους 169.000 ευρώ
AP Photo

Για υπεξαίρεση ποσού ύψους 169.000 ευρώ από επιδοτήσεις της ΕΕ κατηγορείται ένας δήμαρχος από την Βουλγαρία, ο οποίος συνελήφθη μετά από αίτημα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ο Βαλεντίν Ντιμιτρόφ, ο οποίος είναι δήμαρχος της πόλης Τόσεβο στην επαρχία Ντόμπριτς, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αφότου εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 9 Αυγούστου.

Η κατηγορία που του απαγγέλθηκε αφορά στην κατάχρηση 169.000 ευρώ σε επιδοτήσεις της ΕΕ που συνδέονται με έργο για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις κοινωνικές κατοικίες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2017-2019 από ιδιώτη εργολάβο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στο έργο, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου, παρουσίασαν αναληθή στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση των εργασιών, τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες, ενώ όπως είπε είναι ήρεμος και αισιόδοξος. «Δεν είναι μεγάλη υπόθεση, με συνέλαβαν, με κατηγόρησαν, αυτό είναι. Κοιμάμαι ήσυχος», δήλωσε.

Διαδηλωτές της πόλης Τόσεβο, που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας λένε ότι ο δήμαρχος τους έχει στοχοποιηθεί άδικα σε μια εγκληματική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντιμιτρόφ είπε στα ΜΜΕ: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας και θα παρουσιάσουμε στοιχεία όταν έρθει η ώρα».

Ο Ντιμιτρόφ υποστηρίζεται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με τις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο, ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η διαδικασία έχει πολιτικά κίνητρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ