ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκληση Ράμα για υπόθεση Μπελέρη - «Σουρεαλιστική» η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς

Πρόκληση Ράμα για υπόθεση Μπελέρη - «Σουρεαλιστική» η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα AP Photo/Darko Vojinovic

«Σουρεαλιστική» χαρακτήρισε την «παρέμβαση» της «ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης», όπως είπε αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη, ο  πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Παράλληλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε «άφωνος» και εξέφρασε τη «θλίψη» του, που «επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης ενός δημοκρατικού κράτους, διαμαρτύρονται κατά της δικαιοσύνης ενός άλλου δημοκρατικού κράτους».

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους Έλληνες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, επισημαίνει πως «ήρθαν στη Χειμάρρα εν μέσω διακοπών και έδωσαν μοναδικό σόου».

Επισημαίνει πως η χθεσινή συγκέντρωση στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε από αιρετές αρχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας.

«Στη μνήμη μου, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, οι αιρετοί ενός δημοκρατικού πολιτεύματος να οργανώνουν διαμαρτυρία σε άλλο δημοκρατικό πολίτευμα, ενάντια στις αρχές αυτού του κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπου εμφανίζονται ως διαμαρτυρόμενοι κατά των αποφάσεων των αντίστοιχων δικαστηρίων του κράτους στο οποίο διαμαρτύρονται, απολυτοποιώντας την εθνοτική ένταξη του υποκειμένου της διαμαρτυρίας σε κάθε νομικό κανόνα, νομικό πρότυπο και δημοκρατική λογική» προσθέτει.

«Η ελληνική μειονότητα δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους Αλβανούς πολίτες»

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας δεν αντιμετωπίζεται από τις σημερινές αλβανικές Αρχές διαφορετικά από αυτές όλων των Αλβανών, καθώς και ότι η Αλβανία έχει υποδειγματική νομοθεσία για τις μειονότητες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συμπάθεια που θρέφει προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας: «έχω δει σε αυτόν από την αρχή έναν σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη και τον θεωρώ έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο. Δεν σκοπεύω να κρύψω τη γνώμη και τα συναισθήματά μου ούτε σήμερα, που ο αξιότιμος συνάδελφος και αγαπητός φίλος Κυριάκος θα πρέπει να διαβάσει τη διαμορφωμένη και καλά ενημερωμένη γνώμη μου, η οποία δεν συμπίπτει πουθενά με τη γνώμη των φίλων διαδηλωτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ