ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν τρία drones από τη Ρωσία - 10 χιλιάδες άμαχοι νεκροί από τον πόλεμο

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν τρία drones από τη Ρωσία - 10 χιλιάδες άμαχοι νεκροί από τον πόλεμο
Εκρήξεις στην Κριμαία AP Photo

Σχεδόν 10 χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών και 500 παιδιά, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (15/8) η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας έχουν επιβεβαιωθεί 9.444 θάνατοι και 16.940 τραυματισμοί αμάχων, με τον ακριβή απολογισμό να μην είναι εφικτό. Μάλιστα, εκτιμάται πως η «λίστα» των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς λείπουν δεδομένα για αρκετές περιοχές.

Οι περιοχές στις οποίες η καταμέτρηση δεν είναι ακριβής είναι κυρίως η Μαριούπολη, η Λισιτσάνσκ και η Σεβεροντονιέτσκ, που καταλήφθηκαν από ρωσικά στρατεύματα έπειτα από παρατεταμένες εχθροπραξίες. Και στο Κίεβο εκτιμάται πως ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί επίσημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι άμαχοι σκοτώθηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Τα περισσότερα θύματα, τουλάχιστον 7.339, έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο των εχθροπραξιών. Οι υπόλοιποι, τουλάχιστον 2.105, σκοτώθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Να σημειωθεί, δε, πως στις περιφέρειες των αυτονομιστών, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, τα θύματα είναι δυσανάλογα περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας, στην πρωτεύουσα Κίεβο, στην κεντρική και στη δυτική χώρα.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι φέτος, καταγράφονταν 170-180 θάνατοι αμάχων σε μηνιαία βάση.

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 3 UAVs της Ουκρανίας στην Καλούγκα

Στο μεταξύ, με τον πόλεμο, ακόμη να μαίνεται ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/8) πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην περιφέρεια Καλούγκα.

Δεν καταγράφτηκαν απώλειες ούτε ζημιές στην επίθεση, που έγινε περί τα ξημερώματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η περιφέρεια Καλούγκα γειτονεύει με αυτήν της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ