ΚΟΣΜΟΣ

Ύστατη προσπάθεια διπλωματίας για τον Νίγηρα – 17 νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Ύστατη προσπάθεια διπλωματίας για τον Νίγηρα – 17 νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών
Ο στρατηγός Μοχάμεντ Τουμπά, ένα από τα ηγετικά στελέχη των πραξικοπηματιών του CNSP στο Νίγηρα

Καζάνι που βράζει θυμίζει ο Νίγηρας, καθώς μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο που θα λάβει αποφάσεις για το ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης στη χώρα, σκοτώθηκαν 17 στρατιώτες του Νίγηρα σε επίθεση τζιχαντιστών.

Οι αρχηγοί των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δυτικοαφρικανικών χωρών, συνεδριάζουν την Πέμπτη (17/08) και την Παρασκευή (18/08) στην Άκρα της Γκάνας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης στο Νίγηρα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Μολονότι η επιλογή μιας στρατιωτικής επέμβασης παραμένει στο τραπέζι για να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ, η οδός του διαλόγου και της διπλωματίας με το στρατιωτικό καθεστώς που έχει την εξουσία στη Νιαμέι μοιάζει εντούτοις να προκρίνεται.

Οι εκκλήσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και από δυτικούς εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη διπλωματική οδό για να επιτύχουμε (...) την επιστροφή στη συνταγματική τάξη και πιστεύω πως εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα μέσω της διπλωματίας», δήλωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Μαλί Ασίμι Γκόιτα είχαν επίσης υπογραμμίσει στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους «τη σημασία που έχει να διευθετηθεί η κατάσταση» στο Νίγηρα «αποκλειστικά με ειρηνικά πολιτικοδιπλωματικά μέσα».

Φονική επίθεση τζιχαντιστών

Την Τρίτη (15/08) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 στρατιώτες στο Νίγηρα σε επίθεση που πιστεύεται πως πραγματοποιήθηκε από τζιχαντιστές. Ακόμη 20 στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στα σύνορα του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο, στη νοτιοδυτική περιφέρεια της χώρας.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Οι στρατιωτικοί, που κατέλαβαν την εξουσία με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, προέβαλαν κυρίως «την επιδείνωση της κατάτασης της ασφάλειας» για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ