ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Παραιτείται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Παραιτείται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών
(AP Photo/Jae C. Hong)

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Μάουι (MEMA) στη Χαβάη υπέβαλε την παραίτησή του την Πέμπτη (17/8), επικαλούμενος λόγους υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε από τις Αρχές του νησιού του αμερικανικού αρχιπελάγους της Χαβάης μέσω Facebook.

Ο Χέρμαν Αντάγια, ο διευθυντής της MEMA, επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές στο Μάουι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 111 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

«Με δεδομένη τη βαρύτητα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, η ομάδα μου και εγώ θα τοποθετήσουμε το συντομότερο δυνατόν κάποιον σε αυτή τη θέση-κλειδί», τόνισε ο επικεφαλής των αρχών της κομητείας Μάουι, ο Ρίτσαρντ Μπίσεν.

Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία, τα συνεργεία έρευνας και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν στα αποκαΐδια της Λαχάινα, ιστορικής πόλης του Μάουι, δεν έχουν καλύψει παρά το 38% της ζώνης επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, όπως αναγνωρίζουν οι αρχές.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη επιχείρηση», τόνισε η Ντιάν Κρίσγουελ, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

Ιατροδικαστικοί με υλικό για να στηθεί νεκροτομείο εκστρατείας έφθασαν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες τη Δευτέρα. Στις ομάδες που επιχειρούν στο πεδίο συμμετέχουν πλέον ειδικοί που είχαν εργαστεί όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αεροπορικά δυστυχήματα, προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές...

Το καθήκον παραμένει δυσχερές, καθώς πρέπει να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν τα πτώματα στη Λαχάινα, που μέτραγε 12.000 κατοίκους πριν από την καταστροφή. Η αληθινή έκταση της τραγωδίας δεν θα αποκαλυφθεί τώρα αλλά τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ