ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: Θα δώσουμε «συντριπτική απάντηση» αν οι χώρες της Βαλτικής δείξουν επιθετικότητα

Λουκασένκο: Θα δώσουμε «συντριπτική απάντηση» αν οι χώρες της Βαλτικής δείξουν επιθετικότητα
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Λευκορωσία θα απαντήσει «άμεσα και συντριπτικά» εάν η Ουκρανία, οι χώρες της Βαλτικής ή η Πολωνία ενεργήσουν επιθετικά εναντίον της, προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Μπορεί να υπάρχει μόνο μία απειλή: επιθετικότητα κατά της χώρας μας. Εάν ξεκινήσει επιθετικότητα ακόμη και από την πλευρά της Ουκρανίας, από την πλευρά της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, θα απαντήσουμε άμεσα με ό,τι έχουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Δεν τους ανταγωνιζόμαστε. Ωστόσο, θα τούς κάνουμε ένα συντριπτικό χτύπημα και θα καταλήξουν με μια συντριπτική απώλεια, ζημιά», σημείωσε.

Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι η ουκρανική πρωτεύουσα περικυκλώθηκε από ρωσικά στρατεύματα σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία δεν εισέβαλε στο Κίεβο γιατί αυτό θα είχε σκοτώσει πολλούς ανθρώπους, μετέδωσε το TASS.

«Είχαμε μια συνομιλία με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν σε σχέση με αυτό. Λέω, 'Για να τελειώσει ο πόλεμος, φυσικά, πρέπει να καταληφθεί η πρωτεύουσα'. Μου λέει: 'Ξέρεις, μπορεί να γίνει. Να γίνει αμέσως, αμέσως, αλλά ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα πεθάνει'».

Ο Λουκασένκο προειδοποίησε επίσης ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει όλο το έδαφός της εάν συνεχίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, σύμφωνα με το TASS. Το Κίεβο χρειάζεται «να προχωρήσει προς την ειρήνη», είπε, προσθέτοντας: «Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η εδραίωση της ειρήνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ