ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Στη Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος που ανοίγει τον δρόμο για την ΕΕ

Βόρεια Μακεδονία: Στη Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος που ανοίγει τον δρόμο για την ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ξεκίνησε στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η εξέταση της πρότασης της κυβέρνησης σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Κύριο διακύβευμα η βουλγαρική μειονότητα με την Σόφια να ασκει βέτο στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα. 

Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής, σήμερα, Παρασκευή 18/8, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους βουλευτές της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να υποστηρίξουν την πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Η πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος έχει ένα και μοναδικό σκοπό και κίνητρο: Την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που θέλει και αναμένει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» σημείωσε ο Κοβάτσεφσκι.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι δεν διαθέτει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων και αφού δεν υπήρξαν άλλοι ομιλητές διέκοψε τη συνεδρίαση του Σώματος και ενημέρωσε ότι θα συνεχιστεί σε ημερομηνία που θα οριστεί αργότερα. Ο Τζαφέρι είχε δηλώσει πριν από ημέρες ότι εάν δεν εξασφαλιστεί πλειοψηφία, τότε ίσως η ψηφοφορία αναβληθεί ή δεν πραγματοποιηθεί.

Βέτο από τη Σόφια για τη βουλγαρική μειονότητα

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μιας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα η οποία ζει στη χώρα, προκαλεί τριγμούς και αντιπαραθέσεις στα Σκόπια εδώ και ένα χρόνο.

Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό του βουλγαρικού λαού που ζει στη χώρα.

Όχι από αντιπολίτευση και Σλάβους

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Κατά της συμφωνίας αυτής τάσσεται και το 70% των πολιτών σλαβικής καταγωγής της χώρας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλβανικής εθνικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία «υπαγορεύτηκε» από τη Σόφια και τη θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ παράλληλα ζητά επιτακτικά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

ΕΕ- ΗΠΑ απειλούν με διεθνή απομόνωση

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει προς τη Βόρεια Μακεδονία πως σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος, τότε η χώρα κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση.

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις ότι η τροποποίηση του Συντάγματος γίνεται μόνο για να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση της χώρας προτείνει να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα επιπλέον έξι συνολικά εθνότητες. Έτσι στην πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος αναφέρεται ότι προστίθενται στο Σύνταγμα ως λαοί της χώρας «οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι».

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ