ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνονται οι πυρκαγιές στον Καναδά: Εντολή για ενδεχόμενη εκκένωση σε ακόμη 36.000 κατοίκους

Μαίνονται οι πυρκαγιές στον Καναδά: Εντολή για ενδεχόμενη εκκένωση σε ακόμη 36.000 κατοίκους
(AP Photo/Noah Berger)

Σε 36.000 κατοίκους δόθηκε εντολή ώστε να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη εκκένωση των σπιτιών τους Βρετανική Κολομβία λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία του δυτικού Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι 30.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους στη Βρετανική Κολομβία εξαιτίας πυρκαγιών που μαίνονται στην επαρχία του δυτικού Καναδά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Σάββατο.

Η δυτική επαρχία Βρετανική Κολομβία στον Καναδά κηρύχθηκε την Παρασκευή (18/8) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι Πυροσβέστες μάχονται με τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στους λόφους και στα βουνά πάνω από την πόλη Δυτική Κελόουνα, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Δυτική Κελόουνα, μια πόλη 36.000 κατοίκων, βρίσκεται κάπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Βανκούβερ. Απομακρύνσεις κατοίκων γίνονται επίσης βόρεια της κοντινής Κελόουνα, μιας πόλης 150.000 κατοίκων, που βρίσκεται επίσης στη λίμνη Οκανάγκαν.

Οι φλόγες και ο καπνός είναι ορατοί από τη Δυτική Κελόουνα και ο καπνός έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από την κοιλάδα που περιβάλλει τη λίμνη. Νωρίτερα ο εναέριος χώρος στην περιοχή είχε κλείσει προκειμένου να επιχειρήσουν βομβαρδιστικά που κάνουν ρίψεις νερού.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία της επαρχίας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας, Ντέιβιντ Έμπι, στους δημοσιογράφους μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έφθασε σε μια κορυφή απόψε. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση εξελίχθηκε και επιδεινώθηκε ραγδαία».

Από περίπου 4.500 ανθρώπους που είχαν λάβει εντολή να φύγουν από τα σπίτια τους ο αριθμός έχει φθάσει περίπου τους 15.000 τις τελευταίες 24 ώρες. Άλλοι 20.000 έχουν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι για εκκένωση.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη αυτή τη στιγμή, και οπωσδήποτε μας περιμένουν δύσκολες μέρες», είπε ο Έμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ