ΚΟΣΜΟΣ

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη
(Roscosmos State Space Corporation via AP, File)

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Σύμφωνα με το BBC, το μη επανδρωμένο σκάφος επρόκειτο να κάνει μια ήπια προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, αλλά απέτυχε αφού αντιμετώπισε προβλήματα την ώρα που κινούνταν στην τροχιά πριν από την προσγείωση.

Το διαστημόπλοιο επρόκειτο να προσγειωθεί τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας αποστολής για την εξερεύνηση ενός τμήματος του φεγγαριού και την αναζήτηση παγωμένου νερού.

Το Luna-25 επρόκειτο να κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, για περίπου πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα άλλαζε πορεία για να ξεκινήσει μια απαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, το Luna-25, με μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, είχε σκοπό να λειτουργήσει για έναν χρόνο στον νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη θα έχει συνέπειες για τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ