ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ιάπωνα πρωθυπουργού αλιέων - Ζητά έγκρισή για ρίψη ραδιενεργών απόβλητων στον Ειρηνικό

Συνάντηση Ιάπωνα πρωθυπουργού αλιέων - Ζητά έγκρισή για ρίψη ραδιενεργών απόβλητων στον Ειρηνικό
Ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi AP Photo/Hiro Komae

Την συγκατάθεση των αλιέων για την ρίψη ραδιενεργών απόβλητων από το καταστρεμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό, αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός της ΙαπωνίαςΦουμίο Κισίντα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η εξασφάλιση της συγκατάθεσης οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αλιείς θεωρείται το τελευταίο «εμπόδιο» στο σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης, που επιδιώκεται να ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι.

Το σχέδιο προβλέπει τη ρίψη 1,3 εκατομμυρίου τόνων νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, καθώς η Tokyo Electric Power (Tepco), που το διαχειρίζεται, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για την αποθήκευσή τους στην εγκατάσταση.

Αντιδράσεις των τοπικών ενώσεων αλιέων και καταστηματαρχών στη Νότια Κορέα, όπως και απαγορεύσεις εισαγωγών τροφίμων από τη Φουκουσίμα αποτελούν «φραγμό» στα σχέδια του Κισίντα.

«Θα ήθελα να μιλήσω απευθείας στους αλιείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης», δήλωσε την Κυριακή (20/8) ο Κισίντα στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, το οποίο είχε πλημμυρίσει από τσουνάμι το 2011.

Δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της ρίψης νερού και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στη φήμη της περιοχής. Η ρίψη του νερού είναι ένα κρίσιμο βήμα στον παροπλισμό του εργοστασίου Fukushima Daiichi και στην αναζωογόνηση της Φουκουσίμα, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, η Tepco φιλτράρει το μολυσμένο νερό προκειμένου να απομακρύνει ραδιενεργά ισότοπα, αφήνοντας μόνο τρίτιο το οποίο είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Η εταιρία θα αραιώσει το νερό ώστε το τρίτιο να πέσει κάτω από τα ρυθμιστικά όρια προτού το διοχετεύσει στον ωκεανό από εργοτάξιο στην ακτή.

Η ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια της Ιαπωνίας ενέκρινε το σχέδιο αφού έλαβε την έγκριση τον περασμένο μήνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που είχε πραγματοποιήσει διετή αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση του Κισίντα θα αποφασίσει ακόμη και αυτήν την Τρίτη (22/8) πότε θα αρχίσει η ρίψη του νερού, πιθανόν αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να ενημερώσει πότε θα αρχίσει.

«Το σύνολο της κυβέρνησης θα πάρει την τελική απόφαση αφού ελέγξει την κατάσταση των προσπαθειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να αντιμετωπιστεί η βλάβη στη φήμη» της περιοχής, είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ