ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταρρίψεις ουκρανικών drones - Καταστροφή πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσία: Καταρρίψεις ουκρανικών drones - Καταστροφή πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα
Φωτογραφία αρχείου με drone AP Photo / Ariel Schalit

Τέσσερα ουκρανικά drones ανακοίνωσε πως κατέρριψε η Ρωσία το πρωί της Τρίτης (22/8), ενώ λίγο αργότερα «κατέστρεψε πλοίο αναγνώρισης της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν το πρώτο drone καταρρίφθηκε στην πόλη Κρασναγκόρσκ, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κρεμλίνου και το δεύτερο στην κοινότητα Τσάστι, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το κέντρο της Μόσχας.

Στο σημείο βρέθηκαν υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επιχειρούν επιτόπου, πρόσθεσε ο Σαμπιάνιν μέσω Telegram.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε κοντά στην Τσάστι άκουσε τέσσερις εκρήξεις μετά τις 03:00.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως καταρρίφθηκαν άλλα δύο ουκρανικά UAVs στην περιοχή Μπριάνσκ, όχι μακριά από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.

«Απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες μέσω εναέριων οχημάτων χωρίς πιλότους απετράπη», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, επίσης μέσω Telegram.

Οι ουκρανικές επιδρομές με UAVs και USVs στη ρωσική επικράτεια έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Στο στόχαστρο μπαίνουν πιο συχνά η Μόσχα, 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο χωρών, και η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Νωρίτερα, τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Μόσχας ανέστειλαν όλες τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Αργότερα, το πρακτορείο ανέφερε πως ξανάρχισαν να αποπροσγειώνονται αεροσκάφη και στα τρία αεροδρόμια, το Βνούκοβα, το Σερεμέτιαβα και το Νταμαντιένταβα.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν πως απέκρουσαν σειρά επιθέσεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας βαθιά στη Ρωσία χθες Δευτέρα (21/8), στην περιφέρεια Καλούγκα και κοντά στη Μόσχα. Δεν έκαναν λόγο για θύματα, ούτε για υλικές ζημιές.

Στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, άλλα ουκρανικά UAVs καταστράφηκαν σε τομέα της Μόσχας όπου βρίσκονται ουρανοξύστες και έχουν την έδρα τους πολλές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς, προκαλώντας ελαφρές υλικές ζημιές στις προσόψεις δυο ουρανοξυστών.

Ρωσία: «Κατέστρεψε» πλοίο αναγνώρισης της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης πως ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέστρεψε πλοίο αναγνώρισης του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις, ρωσικές και ουκρανικές, έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο από τη συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών παρά τον πόλεμο.

Τη νύχτα, «το πλήρωμα του μαχητικού αεροσκάφους Σουχόι Su-30CM της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψε πλοίο αναγνώρισης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς έπλεε στη ζώνη ρωσικών εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ